Storskaliga planer på vindkraftspark möter motstånd

En miljövänlig lösning på framtidens elbrist, eller ett projekt som förstör unik miljö och tvingar närboende att flytta? Åsikterna om en planerad vindkraftspark går isär.

Holmen planerar att uppföra totalt 77 vindkraftverk i tre områden i norra Östergötland. Orsaken är oron för framtidens elförsörjning. Men planerna har väckt motstånd bland närboende.

Holmen planerar att uppföra totalt 77 vindkraftverk i tre områden i norra Östergötland. Orsaken är oron för framtidens elförsörjning. Men planerna har väckt motstånd bland närboende.

Foto: Amelie von Essen (arkiv)

Katrineholm2020-11-07 10:02

I tre områden i norra Östergötland vill skogsföretaget Holmen uppföra totalt 77 vindkraftverk.

Ett av områdena, Klintaberget, ligger strax söder om Katrineholms kommungräns, inte långt från Ändebol söder om Strångsjö. Där planeras 30 vindkraftverk. Klintaberget ansluter i söder till det andra planerade området, Skybygget. Även där planeras 30 verk. Det tredje området, Hosjön, ligger strax utanför Igelfors i Finspångs kommun och ska rymma 17 vindkraftverk.

– Holmen har beslutat att inventera all sin mark för att hitta platser att etablera vindkraft. Orsaken är framtidens osäkra elförsörjning. Vi har gjort ett grundligt arbete där vi räknat bort så kallade stoppområden, som inte lämpar sig för vindkraft. Vi har tagit hänsyn till bland annat naturreservat, våtmarker och närhet till bebyggelse när det gäller buller och reflexer, säger Nils Ringborg, Holmens talesperson för vindkraftsprojektet.

undefined
Nils Ringborg är talesperson för Holmens vindkraftsprojekt i norra Östergötland.

När planerna blev kända för boende i områdena, började missnöjet att pyra. Föreningen "Rättvisa vindar norra Östergötland" bildades. Paret Lars Wallström och Katarina Lindström i Simonstorp är engagerade i föreningen.

– Vi känner stor förtvivlan. Det här kommer att innebära extremt stora ingrepp i naturen. Miljön kommer att bli helt förstörd, säger Lars Wallström.

Han syftar främst på arbetet med att få de stora vindkraftverken på plats.

– De ska transportera 90 meter långa rotorblad. De kommer att behöva både bredda och anlägga nya vägar i skogen. 

Också när verken är på plats, kommer de att påverka omgivningen i stor utsträckning, menar Lars Wallström. Inte minst på grund av deras höjd – totalt 290 meter inklusive rotorblad. Det motsvarar nästan sex gånger höjden på Katrineholms gamla vattentorn.

– Man kommer att se dem på långt avstånd när de blinkar. De ger också ifrån sig ett infraljud som vi är oroliga ska påverka människor och djur, säger Lars Wallström.

Holmen höll nyligen samrådsmöten för att informera om planerna. Lars Wallström deltog i ett av mötena, men är inte nöjd.

– De hade inget intresse av dialog.

undefined
Så här ser ett annat av Holmens vindkraftsparker ut, i Varsvik utanför Hallstavik.

Nils Ringborg menar att det finns missförstånd kring vad ett samrådsmöte är:

– Många tror att man diskuterar för att göra omedelbara ändringar, men så fungerar det inte. Vi hämtar in synpunkter som vi sammanställer och bifogar till ansökan som vi lämnar till länsstyrelsen.

Nils Ringborg poängterar att Holmen följer de riktlinjer som finns kring vindkraftsetableringar, och säger att länsstyrelsen inte kommer att ge tillstånd om projektet bryter mot naturintressen.

"Rättvisa vindar norra Östergötland" arbetar för att stoppa projektet.

– Vi vill inte att vindkraftverken etableras på de föreslagna platserna. De hör inte hemma så här nära folk, säger Lars Wallström.

Hans sambo Katarina Lindström oroas över parets framtid i bygden.

– Som planerna ser ut nu så kommer vi nog inte kunna bo kvar här. Vi bor mitt i området Klintaberget och de närmaste vindkraftverken kommer att ligga en knapp kilometer bort, säger hon.

Nils Ringborg känner till det motstånd som finns.

– Många känner oro för landskapsbilden och ljudnivån. Det är deras känsla och den kan vi inte ta ifrån dem. Det är alltid en avvägning mellan samhällsnyttan som vindkraften ger i form av förnybar energi, och de närboendes intressen. Men alla närboende är inte kritiska, en del tycker att det ska bli spännande.

Vindkraftprojektet

Senast den 12 november ska synpunkter på projektet lämnas in. Därefter ska Holmen ta fram en miljökonsekvensbeskrivning, där de visar att projektet kan göras med hänsyn till rådande bestämmelser.

Denna ska bifogas till den ansökan som lämnas in till länsstyrelsen, troligen i början av nästa år.

Länsstyrelsen väntas sedan ta åtminstone ett år på sig att behandla ansökan innan de lämnar besked om tillstånd.

Innan eventuell byggstart, ska Holmens styrelse pröva om projektet är ekonomiskt försvarbart.

Karta: Ändebol
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!