Stora musikgrupper oroar facket

Stressade lärare och elever som har svårt att nå målen. Nu vänder sig facket till Arbetsmiljöverket.

Katrineholm2016-06-08 14:56

Problemet med stora undervisningsgrupper för musiklärarna har funnits i flera år och behandlats på både förvaltnings- och rektorsnivå. Oron har handlat om stressade lärare, om påverkan för hörselklimatet och om elever som inte får möjlighet att nå sina kunskapsmål, skriver skyddsombudet Bo Sundahl nu i den begäran om hjälp som Lärarförbundet lämnat in till Arbetsmiljöverket.

– Vi har inte lust att betala bristande medel med vår arbetsmiljö. Vi tappade nyligen en musiklärare som bytte till en annan kommun där man jobbar just i mindre grupper och det tycker vi är väldigt sorgligt, säger han i en kommentar.

På Nyhemsskolan har klasserna delats upp så att lektionerna i musik kan bedrivas i grupper på 15 till 20 elever. Men på Södra skolan och på Tallåsskolan förekommer gruppstorlekar på 30 eller till och med fler elever.

Till hösten sker en stor omorganisation när Nyhemsskolans nuvarande klasser i årskurs sex till åtta flyttas in i Södra skolan och Tallåsskolan tar över Erlaskolans elever.

Lärarförbundet har begärt en lösning från rektorerna för att de mindre grupper som finns inte ska försvinna, men är inte helt nöjda med resultatet.

– Det man gav förslag på var minskade grupper i årskurs åtta och nio, men inte i årskurs sju, där undervisningen fortfarande ska ske på grupper om 25 barn och det tycker vi är för många, förklarar Bo Sundahl.

Det är en sanning med modifikation, kontrar Magdalena Norin, rektor på Tallåsskolan.

– Vi har medvetet valt att starta med småklasser från i årskurs sju från hösten, den minsta klassen kommer ha 22 elever och där kommer vi inte dela upp eleverna i musiken. Det är inte försvarbart mot övrig undervisning, menar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om