Sedan skolstarten har många elever och lärare varit sjuka på Järvenskolan. Det ska röra sig om vanliga infektioner och inte covid-19. Bemanningsföretaget Humly, som kommunen har avtal med, har haft svårt att rekrytera vikarier i den omfattning som hade behövts. Det har gjort att lektioner fått ställas in och undervisningstid gått upp i rök.
– Det verkar som att vanliga förkylningar blivit uppskjutna under pandemin. Det har varit hög frånvaro redan från början av terminen. I vanliga fall brukar det inträffa under september eller oktober, men så har det inte sett ut det här året. Det i kombination med att vikarier kommit in på utbildningar och velat hoppa av med kort varsel är anledningen till den uppkomna situationen, säger Jörgen Rüdeberg, biträdande chef på bildningsförvaltningen.
En förälder som har kontaktat Katrineholms-Kuriren, men som vill vara anonym, skriver att det är inställa lektioner varje dag och att "barnen hamnar mycket efter i sitt lärande". Personen uttrycker att det är en "katastrof" att det inte finns vikarier.
– Humly kämpar förtvivlat med att rekrytera personal, men det här är den bistra sanningen. Vi försöker också lösa situationen genom att rekrytera personal i egna kanaler, men ibland klarar man inte det. Jag vågar inte ge någon prognos för när det kan vara löst. Naturligtvis är det oerhört frustrerande att Humly inte kan fullgöra sitt uppdrag, men det var de som uppmärksammade oss på problemet från början, säger Jörgen Rüdeberg.
Bildningsnämndens ordförande, Ulrica Truedsson (S), tycker att skolan har hanterat problemet efter bästa förmåga.
– Jag tycker att föräldrarna har fått tydlig information. Att situationen är mer komplicerad nu än vad den brukar vara när folk blir sjuka, beror bland annat på riktlinjerna om att man ska stanna hemma när man känner sig det minsta sjuk, säger hon.
Vad kan du säga till de föräldrar som känner oro för att eleverna inte får tillräckligt med undervisningstid?
– Utifrån lagstiftningen finns det möjlighet att arrangera lovskola eller att lägga till undervisningsdagar i slutet av läsåret. Det är huvudmannens ansvar att se till att eleverna får tillräckligt med undervisningstid, säger Ulrica Truedsson.