Stor oro för bassängen på Kullbergska

Regionen kan komma att vilja dumpa bassängen på Kullbergska sjukhuset på kommunen. Men kommunen är inte intresserade av att ta över den. "Jag har svårt att se varför vi skulle göra det", säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under måndagsförmiddagen samlades representanter från en rad föreingar för att uttrycka sin gemensamma oro över varmvattenbassängens framtid. I förgrunden ses Lennart Olsson och Inger Johansson från Reumatikerföreningen Katrineholm och Kjell Clasborn från föreningen Funktionsrätt i Katrineholm.

Under måndagsförmiddagen samlades representanter från en rad föreingar för att uttrycka sin gemensamma oro över varmvattenbassängens framtid. I förgrunden ses Lennart Olsson och Inger Johansson från Reumatikerföreningen Katrineholm och Kjell Clasborn från föreningen Funktionsrätt i Katrineholm.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2024-06-10 20:58

I slutrapporten som ska presenteras för regionstyrelsen den 18 juni står det att läsa att regionen vill ha en fördjupad dialog med Katrineholms, Flens och Vingåkers kommun för att hitta en lösning för framtida nyttjande av bassängen på Kullbergska sjukhuset.

– Det menar jag är en formulering i förtäckt form, om inte Katrineholms kommun är beredd att ta över bassängen så kommer den att stängas, säger Kjell Clasborn, ordförande i föreningen Funktionsrätt i Katrineholm.

Han tror inte att kommunerna är intresserade av att ta över Kupoolen.

– Definitivt inte, säger Clasborn.

Orden i slutrapporten har väckt stor oro bland de föreningar vars medlemmar nyttjar bassängen för träning och rehab.

– Vi är jätteoroliga, säger Lennart Olsson i Reumatikerföreningen Katrineholm.

undefined
I Kupoolens varma vatten bedriver många föreningar rehabiliteringsgymnastik.

Det varma vattnet gör att värken släpper och musklerna kan slappna av.

– Ibland kan man till och med ta bort mediciner när man får i gång rörelsen. Tar de bort bassängträningen kommer de här människorna istället att belasta sjukvården, tror Lennart Olsson.

– Man är stel som ett kylskåp, man kan nästan inte röra sig, men i vattnet blir man lättare och mjukare. Du kan använda lederna och belasta dem, förklarar Inger Johansson, ordförande i reumatikerföreningen.

Rosie Plato är hälsoutvecklare och leder grupper i bassängen.

– Jag har deltagare som säger att det kommer att gå några veckor, sedan är det piller som gäller och sedan blir de sjukskrivna. Det här är fruktansvärt sorgligt, säger hon.

undefined
Kjell Clasborn är även ordförande i den lokala funktionsrättsföreningen FUB. Han har träffat många som är jätteoroliga.

Kjell Clasborn är även ordförande i den lokala funktionsrättsföreningen FUB. Han förklarar att föreningen har många multifunktionshindrade och att träningen i vattnet är den enda fysiska aktiviteten de klarar av.

– Det handlar om att upprätthålla funktioner som finns, som man kommer att tappa om man inte får den här möjligheten. Jag har träffat flera som är jätteoroliga, säger han.

Enligt förslaget ska även bassängerna på Mälarsjukhuset stänga, medan de på Nyköpings lasarett ska vara fortsatt öppna.

– De tänker sig att vi ska bussa våra medlemmar till Nyköping för att de ska få vattengympa. Det kommer att gå åt en hel dag. Då kommer de att vara lika dåliga när de kommer hem igen, som de var innan de åkte, suckar Kjell Clasborn.

Förändringarna i bassängverksamheten skulle innebär en besparing på 3,8 miljoner kronor om året för regionen.

– Det här handlar om livskvalitet. Tar man bort det här vet man inte vad man håller på med, säger Lennart Olsson.

Han har tröttnat på politikerna.

– Håller de på så här länge till tycker jag att de ska avgå, då klarar de inte av sin uppgift, säger han.

undefined
Johan Söderberg (S) kommunstyrelsens ordförande säger att kommunen inte är intresserad av att driva bassängen på Kullbergska.

Enligt Johan Söderberg (S) kommunstyrelsen ordförande har regionen ännu inte hört av sig om bassängen.

– Inte vad jag känner till, inte med någon formell förfrågan. Jag har fått indikation på att man vill prata med oss, på kommunen, om det. Jag har även uppfattat att man vill prata med Flen och Vingåker om samma fråga, säger han.

Finns det möjlighet för kommunen att driva bassängen på Kullbergska, om det är det man vill?

– Jag har svårt att se varför vi skulle göra det. Vi har ett badhus i kommunen, som vi driver. Nej, jag har svårt att se incitamentet för kommunen, att ta över och driva bassängen på Kullbergska.

Detta har hänt

I november i fjol fick regiondirektören i uppdrag från regionstyrelsen att utreda bassängverksamheten i regionen.

Orsaken är regionens ekonomiska kris.

Regiondirektören har bland annat tittat på hur bassängerna används, deras tekniska status, kommande behov av underhållsinsatser samt kostnader för drift.

Om allt går som planerat tas slutrapporten upp på regionstyrelsen den 18 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!