Stor ökning av indragna studiebidrag i Katrineholm

I Katrineholms kommun ser man jämfört med året innan en stor ökning av elever som fått sitt studiebidrag indraget.

Det har under föregående läsår varit en stor ökning av elever som fått studiebidraget indraget i Katrineholms kommun, till följd av hög frånvaro.

Det har under föregående läsår varit en stor ökning av elever som fått studiebidraget indraget i Katrineholms kommun, till följd av hög frånvaro.

Foto: TT

Katrineholm2023-07-10 06:58

För att få studiebidrag av CSN ska man studera på heltid. Har man fyra timmar eller mer ogiltig frånvaro under en månad ska skolan rapportera det som skolk till CSN. Därefter kan CSN besluta om att dra in studiebidraget.  

Katrineholms kommun hade under läsåret 2022/2023 en högre andel elever som fått sitt studiebidrag indraget jämfört med riksgenomsnittet på 9,8 procent. Inom kommunen var det totalt 15,3 procent av gymnasieeleverna som förlorade sitt studiebidrag. 

Ökningen av elever som förlorar sitt studiebidrag var stor jämfört med hur tidigare år har sett ut. De tre läsåren innan såg ut enligt följande:  

2019/2020: 8,1 procent

2020/2021: 10,3 procent

2021/2022: 9,7 procent  

I statistiken från CSN var det också tydliga skillnader på andelen tjejer och killar som fick sitt studiebidrag indraget. Av 554 kvinnliga elever fick 64 stycken indraget studiebidrag, vilket motsvarar 11,6 procent. Tittar man däremot på de manliga eleverna förlorade 118 av 632 elever sitt studiebidrag, vilket motsvarar hela 18,7 procent. Det är svårt att utröna anledningen till skillnaden mellan tjejer och killars frånvaro, enligt Peter Engberg, analytiker på CSN. 

– Det går inte att ge någon förklaring till varför pojkar har högre frånvaro än flickor. Det är en återkommande trend varje år och detta läsår är inget undantag. 

Man kan även se en markant skillnad på kommunala gymnasieskolor och fristående gymnasieskolor gällande indragna studiebidrag på elever som är folkbokförda i Katrineholms kommun. I de kommunala gymnasieskolorna har 15,7 procent av eleverna fått ett förlorat studiebidrag. I de fristående gymnasieskolorna har i stället 10,3 procent av eleverna blivit av med sina studiebidrag. 

Peter Engberg menar även att den kontinuerliga ökningen av ett indraget studiebidrag inte per automatik betyder att eleverna blir mindre noggranna med sin närvaro.  

– Det går inte att peka ut en enskild orsak till varför fler får studiebidraget indraget. Det behöver inte nödvändigtvis bero på att elever har högre frånvaro. Eftersom CSN får uppgifter helt och hållet baserat på information från skolorna kan exempelvis skolornas rutiner för rapportering ha förbättrats.  

Man kunde under pandemin se att frånvaron sjönk i landets gymnasieskolor. Peter Engberg tror det beror på att det var svårare att bedömda om en elev var närvarande när undervisningen skedde på distans. Han utvecklar vidare att därför kan årets siffror sägas följa den trend CSN såg före pandemin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!