Stor besvikelse hos Liberalerna efter valnatten

"Visst är man besviken", säger Liberalernas Björn Wahlund. Partiet backar i Katrineholm och tappar ett mandat i kommunfullmäktige. Samtidigt växer både Vänsterpartiet och Miljöpartiet, om än blygsamt.

Björn Wahlund (L) är besviken över att partiet tappat mycket väljare i Katrineholm. Desto nöjdare är Tony Rosendahl (V) och Nicklas Adamsson (MP) vars båda partier ökar något.

Björn Wahlund (L) är besviken över att partiet tappat mycket väljare i Katrineholm. Desto nöjdare är Tony Rosendahl (V) och Nicklas Adamsson (MP) vars båda partier ökar något.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-09-15 18:16

Liberalerna får 4,0 procent av rösterna i kommunalvalet i Katrineholm, det står klart efter att man räknat samtliga 21 valdistrikt. Det är en försämring jämfört med valet 2018, då partiet fick 5,78 procent. Björn Wahlund, gruppledare, hade önskat ett bättre resultat. 

– Nej, men det är tråkigt. Trist att man går bakåt, sen kan man alltid fundera på vad det beror på. Man kan inte skylla på väljarna, utan man får rannsaka sig själv. Vi har det valresultat vi har, vad det beror på kan jag inte svara på. Är det något i vår grundpolitik som inte stämmer överens med vad folk vill, når vi inte fram med vårt budskap?, säger Björn Wahlund. 

Är du besviken?

– Jo, men visst är man besviken. Det är som en höjdhoppstävling, man vill inte komma trea eller tvåa, utan man vill vinna. Vi är långt ifrån att ha vunnit, säger han och fortsätter:

– Å andra sidan om vi går tillbaka till april-maj, då var man nervös för att överhuvudtaget få vara kvar i några politiska församlingar. Så jag är glad att det gick vägen. 

Han var dock inte nervös under valvakan, trots att flera opinionsmätningar visat att Liberalerna balanserade nära riksdagsspärren. 

– När de första vallokalsundersökningarna kom så var jag ganska trygg med att vi skulle klara oss kvar i riksdagen och kommunen. Sen handlade det om vilka nivåer vi skulle hamna på. 

När det gäller det politiska styret i Katrineholm tror Wahlund att Socialdemokraterna kommer att fortsätta sitt samarbete med Moderaterna för att få majoritet. Han har redan siktet inställt på nästa val. 

– För vår del så börjar valarbetet för 2026 i slutet av den här veckan. Nu handlar det om att samla ihop grejer som vi har haft under valrörelsen, men sen blir det att direkt börja med oppositionsarbetet för att bli starka i nästa val. 

Desto bättre gick det för Vänsterpartiet, även om det rör sig om en blygsam ökning sedan förra valet. I år fick partiet 5,6 procent av rösterna, jämfört med 5,32 procent 2018. Tony Rosendahl (V), gruppledare, säger att det är en uppåtgående trend som varat länge. 

– Vi har haft en positiv utveckling ända sedan 2006 och inte backat sedan dess. Naturligtvis hade vi önskat oss en högre siffra för att få mer inflytande. Samtidigt går kurvan uppåt och inte nedåt, så det får man naturligtvis glädjas åt, säger Tony Rosendahl. 

Vad händer nu inom ert parti?

– Nu ska vi invänta det slutgiltiga valresultatet och se hur mandatfördelningen faller ut. Först då kan vi bestämma om vi ska ingå i någon valteknisk samverkan eller inte. Däremot har vi varit tydliga med att vi inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Rosendahl.

Även Miljöpartiet ökar något. Förra valet landade de på 3,17 procent, men i år fick partiet 3,2 procent av rösterna. Gruppledare Nicklas Adamsson är nöjd.

– Jättekul! Vi ser att vi ändå gjort ett bra jobb, vi minskar inte vilket andra partier gör. Kul att vi behåller våra mandat i kommun och stärker oss någon tiondel. Nu är vi minst tillsammans med Liberalerna. 

Samtidigt är katrineholmarnas stöd för MP lokalt inte lika stort som på riksnivå.

– Jag tror att fler röstade på oss i riksdagen för att vi inte ska åka ut. Vi behöver göra ett omtag kommande mandatperiod och fundera på hur vi ska jobba här lokalt. Det är ett arbete vi redan börjat med. 

Preliminärt valresultat

Resultat när samtliga 21 valdistrikt för kommunalvalet är räknade:

Siffrorna i parentes är valresultatet från 2018. 

Socialdemokraterna: 39,9 procent (46,28)

Moderaterna: 16,9 (13,48)

Sverigedemokraterna: 15,8 (11,87)

Kristdemokraterna: 7,3 (6,46)

Centerpartiet: 6,6 (7,32)

Vänsterpartiet: 5,6 (5,32)

Liberalerna: 4,0 (5,78)

Miljöpartiet: 3,2 (3,17)

Övriga partier: 0,6 (0,13)

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!