I slutet av maj i fjol upptäckte en medarbetare att det saknades kontanter i tre av fyra omsorgstagares plånböcker som låg inlåsta i skåp i deras egna lägenheter. Det handlar om sammanlagt 2 150 kronor. Dessutom upptäckte medarbetaren att det saknades 1 700 respektive 1 500 kronor i de kuvert som tillhör omsorgstagarna, men som förvaras i kassaskåpet i personalrummet.
Tillsammans handlar det alltså om 5 350 kronor.
Det har även försvunnit pengar från ett annat kuvert som också var inlåst i kassaskåpet i personalrummet. Det handlar om 4 530 kronor. De pengarna ingår i medarbetarnas gemensamma lunchkassa, därför har de inte ingått i den lex Sarah-utredning som vård- och omsorgsförvaltningen har gjort.
Pengarna i den gemensamma lunchkassan gick till exempelvis torrvaror som användes i mat som omsorgstagare och medarbetare åt tillsammans.
Samtliga intervjuade i utredningen är eniga om att omsorgstagarna inte märkt vad som har hänt och att det hade varit meningslöst att berätta för dem, eftersom de inte skulle kunna hantera informationen. Enligt journalerna finns heller ingenting som indikerar oro i samband med att kontanterna försvann.
Omsorgstagarna har lidit ekonomisk skada men kommer att få full ersättning av förvaltningen.
Vård- och omsorgsförvaltningens utredning har inte kommit fram till annan förklaring än att kontanterna är stulna. Ärendet är polisanmält.
Flera åtgärder har vidtagits för att förhindra liknande händelser i framtiden. Exempelvis kontrolleras kassabladen varje kväll istället för en gång i veckan. Medarbetarnas gemensamma matkassa har också avskaffats. Istället tar medarbetarna med sig lunchlådor och äter sin mat tillsammans med omsorgstagarna.
Verksamhetschefen har beslutat att det inträffade utgör en påtaglig risk för ett missförhållande enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (lex Sarah). Därför kommer den inte att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.
När en avvikelse eller händelse utreds slutar det alltid med en bedömning av allvarlighetsgraden. Det finns fem olika bedömningar, från inget missförhållande till allvarligt missförhållande.
Om missförhållandet eller den påtagliga risken för missförhållandet är allvarlig ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.