Stella vill få unga tjejer att våga bli dj

Diskjockeyn Stella Svärd, 25, har spelat på många klubbar och festivaler sedan starten 2019. Nu lär hon unga tjejer upp till 20 år att dj:a på Perrongen i Katrineholm. "Det är så mycket ego i den här branschen, men man kan ha ego på rätt sätt", säger hon.

När Stella Svärd från Katrineholm inte håller kurser eller skriver i musiktidningar uppträder hon under namnet DJ Stella.

När Stella Svärd från Katrineholm inte håller kurser eller skriver i musiktidningar uppträder hon under namnet DJ Stella.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2023-06-01 20:03

Under 2019 gick Stella Svärd en dj-kurs i Stockholm, ungefär som den hon ger nu på Perrongen i Katrineholm. Men då var det hon som var nybörjaren. Efteråt gick hon och några kursvänner ihop i en studiecirkel för att kunna öva i en riktig studio med rätt utrustning.

– Vi hade regelbundna träffar. För mig var det här liv eller död. Det såg min dj-lärare och hon frågade om jag ville spela med henne på Trädgården, berättar Stella.

Trädgården är en klubb på Södermalm i Stockholm för både spelningar och dj-framträdanden.

– Jag övade hela tiden och plötsligt släppte massa grejer med hur jag skulle mixa. Det jag tyckte var svårast var beatmatchningen och då släppte det. Jag började nästan gråta.

Beatmatchning är när man startar nästa låt i takt med den förra låtens tempo. Görs det på ett snyggt sätt märker inte alltid lyssnarna direkt att en ny låt har startats, de liksom flyter in i varandra.

undefined
Innan Stella köpte sin egen utrustning startade hon och några vänner en studiecirkel för att kunna boka en studio att öva i.

Väl på klubben var Stella så nervös att hon betalade inträdet i dörren, trots att hon skulle spela under kvällen.

– Jag hade aldrig varit i ett dj-bås förut. Det kändes som att jag var i ett rymdskepp, det kom rök och alla knappar lyste. Och det gick så himla bra! Jag hade inte berättat för någon att jag skulle spela utifall det skulle gå dåligt.

Läraren fortsatte att boka in spelningar för Stella som så småningom började utveckla ett kontaktnät i Stockholms nattliv. Hon insåg att man behövde vara ute mycket på klubbarna för att få fler bokningar. Hon köpte sin egen utrustning för att kunna öva hemma.

– För mig har dj:andet blivit hela min identitet, vilket också kan vara jobbigt eftersom det blir så personligt varje gång man spelar. Om något går fel eller om jag får kritik tar det så hårt på mig som person. Så det är något jag jobbar på, men det har också gett mig ett självförtroende.

Hon berättar att det är viktigt att lära sig att sätta gränser i dj-världen. Det kan vara hård konkurrens och en tuff attityd.

– Jag vill bidra med att peppa andra och dansar när de spelar. Jag vill vara trygg och snäll, det är viktigt för mig. Det är så mycket ego i den här branschen, men man kan ha ego på rätt sätt. Man kan veta sitt värde utan att vara mallig.

undefined
"För mig har dj:andet blivit hela min identitet, vilket också kan vara jobbigt eftersom det blir så personligt varje gång man spelar", säger Stella Svärd.

Dessutom handlar dj:andet om fler saker för Stella än att bara spela skivor.

– Att gå ut och dansa har alltid varit en fristad för mig. Det är så mycket som löser sig själv när jag dansar och jag vet hur mycket det betyder. Så när jag spelar gör jag det för alla som är där. Det kan vara folk som går igenom en kris men i den stunden är de lyckliga och det vill jag ge till dem.

Hennes mål med ett dj-set är att folk ska komma ut ur sitt eget huvud under en period och bara vara i kroppen.

– Det syns på folk när de hamnar där, då känner jag att jag vet varför jag vill göra det här. När folk på dansgolvet börjar att tjoa blir jag helt lycklig!

Det är ingen slump att Stella väljer att ge kurser på just Perrongen. Det var här hon för några år sedan träffade ungdomscoachen Anna Gustafsson under ett integrationsprojekt med dans.

– Det var meningen att vi skulle lära känna varandra genom dansen och då öppnades mycket inom mig, jag började förstå att det jag ville göra var värt någonting. Det känns så fint att ge tillbaka till det här stället som har gett mig så mycket. Kan jag inspirera någon att förstå att vad den vill är viktigt, då är jag nöjd.

Valet att ge kursen enbart för tjejer är också noga uttänkt.

– Det är lättare för tjejer i grupp att ta för sig tillsammans, det vet jag av erfarenhet. Det kan lätt bli så att killarna gör saker och tjejerna tittar på.

undefined
Stella säger att hon spelar för de som är där och dansar. "Det kan vara folk som går igenom en kris men i den stunden är de lyckliga och det vill jag ge till dem.", säger hon.

Efter att ha blivit instruerade av Stella övar deltagarna Elna och Lana på att byta låt i takt med musiken. Stella har berättat att det går lättare nu när de har fått ta med sig sina favoritlåtar att öva på. De vill inte vara med på bild, men säger båda att de är nöjda med kursen hittills.

– Jag tycker mycket om musik och vill gärna jobba med det. Jag vill vara dj på stora fester. Jag har inte bestämt mig för vilken musik jag vill spela, men jag gillar arabisk musik, säger Elna.

– Det är nytt men det är roligt, jag vill mest spela för vänner. Jag gillar indisk och arabisk musik, jag lyssnar mycket på Youtube, säger Lana.

Är det svårt att vara dj?

– Nej, svarar båda direkt.

Vad är en dj?

En discjockey väljer låtar och spelar inspelad musik på en tillställning, oftast genom ljudfiler.

Från grunden härstammar dj-tekniken från 70-talet när disco blev populärt och den inspelade musiken på vinylskiva eller kassettband ersatte liveband på många klubbar.

För att kunna växla låtar behövdes två stycken vinylspelare, så att den ena kunde spela medan man bytte skiva på den andra. Spelarna kopplades in till en mixer för att kunna göra snygga övergångar mellan låtarna.

Källa: Studiefrämjandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!