Statssekreteraren hemma igen efter förhandlingarna

Efter fyra dagar av intensiva förhandlingar i Bryssel återhämtar sig statssekreteraren Paula Carvalho Olovsson hemma i Katrineholm.

Statssekreteraren Paula Carvalho Olovsson är nu hemma i Katrineholm efter förhandlingarna i Bryssel. 
"Det var väldigt intensivt med förhandlingar under fyra dagar, så det blev inte mycket sömn." säger hon.

Statssekreteraren Paula Carvalho Olovsson är nu hemma i Katrineholm efter förhandlingarna i Bryssel. "Det var väldigt intensivt med förhandlingar under fyra dagar, så det blev inte mycket sömn." säger hon.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2020-07-28 12:10

Under vanliga toppmöten brukar ledarna stänga in sig i ett rum och delegationen som följer med brukar mest vänta på att hjälpa ledarna med att ta fram underlag.

– Men det här mötet tog upp flera frågor som skulle förhandlas på samma gång. Då bryter de upp det stora mötet och sen så blir det förhandlingar i mindre grupper, och då är jag oftast med, säger Paula Carvalho Olovsson.

Resan till Bryssel tog ett första stopp i Paris.

– Först åkte vi till Paris för att träffa den franska presidenten på torsdagen och sedan anlände vi Bryssel torsdag eftermiddag. Där hade vi ett första förmöte och flera möten därefter, sedan åkte vi hem på tisdagen, säger Paula Carvalho Olovsson.

I Bryssel jobbade Sverige i nära samarbete med länderna Danmark, Österrike, Nederländerna och Finland. Den här gången samlades länderna i den här gruppen mellan olika möten för att prata ihop sig och se hur man ska ta saker vidare.

– Då var jag med, men sen kanske jag också behövde prata med mina kollegor som jobbar åt regeringscheferna i de här länderna. Eller springa till något annat möte eller ringa till någon, det var väldigt hektiskt, säger Paula Carvalho Olovsson.

På grund av en rådande pandemi reste Paula Carvalho Olovsson med en mindre svensk delegation än i vanliga fall när man åker på toppmöten i Bryssel. 

– Det var statsministern, vår EU-ambassadör och några kollegor från regeringskansliet. Förutom att vi behövde tänka på att hålla avstånd så var vi färre personer för att vi skulle kunna hålla avstånd under transporter och i lokaler, säger hon.

Den svenska delegationen lyckades hålla nere den svenska avgiften till EU när storleken på EU-budgeten minskade något. Trots minskningen får budgeten mer resurser till klimatet enligt den svenska delegationens önskan.

– Den här gången såg vi ut att inte behålla rabatterna eftersom britterna har lämnat. Men vi lyckades inte bara behålla dem utan även få den största svenska rabatten någonsin, säger Paula Carvalho Olovsson.

Ytterligare lyckades man med att medlemsländerna måste följa rättstatens principer för att kunna få ut pengar. 

– Vi lyckades få in ett sådant villkor för hur pengarna ska delas ut. Att medlemsländerna ska leva upp till att ha oberoende domstolar, fria medier och yttrandefrihet. I de delarna är vi mycket nöja med resultatet, säger Paula Carvalho Olovsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!