Varken Jakob Jansson eller Bea Herrmann kommer från Katrineholm, men det var här de möttes av en slump för två och ett halvt år sen.
– Jag träffade honom genom att min man jobbade med Jakobs sambo. Vi klickade direkt och fann varandra i vinet. Det är helt underbart att få göra det här tillsammans med honom. I vår relation är det jag som ser hinder och inte han, säger Bea om Jakob.
Fröet till deras gemensamma planer föddes, som många storslagna planer gör, under en utekväll. De satt och pratade om att gå vidare efter att ha ätit middag.
– Jag sa: "Tänk vad kul det hade varit om vi hade haft en vinbar nu, vi kanske skulle starta en". Det finns bra ställen i stan, men jag har ändå saknat den här känslan av att gå någonstans där man alltid vet att det finns nån man känner. Som en fritidsgård för vuxna, säger Bea och Jakob lägger till:
– Vi tyckte att det skulle vara roligt om man kunde dricka fantastiska viner och äta rolig mat i en mer urban och ruffig miljö. Vi har saknat en sån plats i Katrineholm. Så det började som en kul idé.
Men fröet grodde snabbt till ett pop up-koncept, alltså en verksamhet som drivs under en begränsad period. Någon gång ibland bjuder de in till galej i en trång lokal med rivningskontrakt på Drottninggatan. Där serverar de mat till en unik selektion av 15-25 noga utvalda viner.
De har båda andra jobb på heltid så ansträngningarna för Mercurious, som de kom att döpa projektet till, behöver hållas på en lagom nivå. Hittills har de haft två tematiska event, och ett tredje är i planeringsstadiet.
– Vi gör det här så ofta vi har tid, eftersom vi gör det som privatpersoner på fritiden. Vi leker bar, men vi är båda intresserade av mat och dryck. Så vi har bjudit in kompisar och växt lite organiskt. I november hade vi franskt tema med boeuf bourguignon, fast med lokala råvaror. Vi har en vurm för att mat inte ska ha åkt så långt, säger Jakob.
Beas man John Nilsson Herrmann, till vardags vd för Vingåkers factory outlet, är den som står för maten.
– Vi formar menyn tillsammans med John. Han är en fantastisk matlagare som lyckas trolla med saker, han är väldigt uppfinningsrik. Det är härligt att känna en som gör saker på sitt sätt, säger Bea och berättar om hans förmåga att transformera även de enklaste rätter till något extra.
När det kommer till vinet är det Jakob som får hålla i taktpinnen.
– Jakob är en fantastisk vinkännare som har introducerat mig för jättemycket. Vår grej är att man ska kunna dricka bra vin i en sunkig miljö. Jag gillar kontraster, lite som när man öppnar dörren till ett jätteslitet hus och så är det en femstjärnig krog där inne. Man ska aldrig veta vad man ska förvänta sig, och sen när man tror att man har genomskådat konceptet gör vi något helt annorlunda, säger Bea.
– Några av vinerna vi har fått tag på kommer i små volymer eller säljs inte lika ofta i Sverige, och skulle man gå på restaurang skulle de kosta 500 kronor glaset, så det är ett enda stort lustfyllt förlustprojekt. Det är småskaligt, passionsdrivet och bara för kul. Men vi har haft många här som har sagt "Jaha, nu förstår jag" när de har fått prova ett schysst vin, säger Jakob.
– Vi gjorde det här för att själva få prova massa viner, men det har vi knappt gjort, vi har inte haft tid, säger Bea med ett leende.
I dagsläget är det alltid ett slutet sällskap som bjuds in, på grund av hur serveringstillståndet för alkohol ser ut. Men de är båda tydliga med att syftet inte är att konstant växa och maximera.
– Vår grej är att vi vill ha en kul kväll, vi försöker att blanda olika sorters människor som inte nödvändigtvis känner varandra sen innan. Vi vill ha folk som uppskattar vin och mat, säger Bea.
Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi kör ett datum i taget just nu och hoppas att ha ett datum klart för tidig vår. Det skulle vara roligt att köra kanske tre gånger per halvår, men vi får se. Drömmen är att kunna uppleva det som gäster, att någon annan står i baren. Vi har haft en del branschfolk här som verkade ha trevligt. De har inte bara kommit förbi en stund för att vara snälla, de har faktiskt stannat, säger Bea.
– Det säger något om den här stan, när det händer något kul blir folk engagerade, säger Jakob.
– Nån sa "Ni måste göra det här varje helg" och jag sa direkt bara "Nej", haha! Det här ska vara kul och kravlöst och det är just för att det är så som det blir otroliga kvällar, säger Bea.