Förslaget om sammanslagningen kommer inte att vara en fråga för politikerna att besluta om i fullmäktige. Detta är något som Vänsterpartiets gruppledare Tony Rosendahl är starkt kritisk till. Han anser att en så pass stor förändring borde vara ett politiskt beslut, och inte enbart gå genom kommundirektören. Han menar att det är odemokratiskt.
– Jag tycker att det är en principiellt viktig demokratisk fråga att det är politiken som fattar de här besluten och att vi inte delegerar det till tjänstemannaorganisationen. Jag tror att man vill slippa ta en offentlig debatt, och inte vill riskera en återremiss från minoriteten.
Enligt Rosendahl kan beslutet också strida mot kommunallagen.
– Kommunallagen säger klart och tydligt att kommunfullmäktige ska besluta i frågor om större vikt för kommunen. Beslutande rätt får inte delegeras när det gäller ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet, och det kan man sägas att det gör när man slår ihop förvaltningar.
Vid sammanslagningen av Viadidakt och bildningsförvaltningen kom liknande kritik mot beslutsordningen. Då tog tidningen kontakt med Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
– Det är fullmäktige som beslutar om organisation, men sedan kan man delegera till kommundirektören att den personen får hantera frågan. Jag vet inte om det finns ett rätt eller fel, men det är inte ovanligt att man låter kommundirektören sköta frågan, sa Olle Lundin då.
Men Tony Rosendahl ser ändå att det bara finns en väg framåt:
– De behöver backa, det är det enda rätta. De får presentera sitt förslag för omorganisation så kan vi ta debatten i kommunfullmäktige och då låter vi demokratin ha sin gång, eftersom det är en sån pass stor omorganisation. Vi kommer nog att göra en överklagan till förvaltningsrätten om man genomför den här omorganisationen.
Sari Eriksson, kommundirektör, säger att förslaget kommer från rätt håll och att det är förankrat med ordförande och vice ordförande i både kommunstyrelsen och de berörda nämnderna.
– Vi är överens om att det är ett bra förslag, men det är inget som är beslutat på något sätt. På fredag tas det beslut om förvaltningschefen och det är mitt uppdrag, det är jag som anställer chefer. Sen kommer en risk- och konsekvensanalys att göras tillsammans med de fackliga parterna om förslaget att slå samman förvaltningarna, säger hon.
Rekryteringen av förvaltningschefen kommer att tas på fredag och Anna-Lena Ramstedt väntas tillträda sin tjänst den 1 februari för att arbeta mot sammanslagningen av förvaltningarna den 1 mars.
Vad säger du om kritiken om att det går för fort?
– Man kan tycka att tidsplanen är tajt, men vi har haft en konsult inne i ungefär ett år nu och det är inte en långsiktig lösning. Vi behöver något som skapar trygghet för både medborgare och medarbetare.
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, känner igen kritiken men tycker att beslutsvägen har stöd i lagen.
– Jag tycker att det är tydligt reglerat. Kommunallagen säger att fullmäktige ska uttala sig om nämndorganisation, men förvaltning som företeelse nämns inte i lagstiftningen. Kommundirektören är alla förvaltningars chef och har som uppdrag att se till att vi har en effektiv organisation. Så vi menar att det är hennes ansvar, säger han.