64 procent av de sörmländska företagen har försökt att rekrytera medarbetare under sista halvåret 2021. Det visar en enkät som Svenskt Näringsliv har gjort bland företag i Sörmland. 203 företag har svarat på enkäten.
Samtidigt som intresset för att rekrytera är stort är det fortsatt svårt för företagen att hitta den kompetens de söker. 7 av 10 företag svarar att det är svårt eller mycket svårt och nästan tre av tio rekryteringsförsök misslyckas.
– Företag får sämre lönsamhet som en följd av ökande kostnader i samband med rekryteringssvårigheter, säger Sofia Sjöström, regionchef för Södermanland på Svenskt Näringsliv.
Ett av de företag i Katrineholm som har vuxit kraftigt de senaste åren är Blomberg & Stensson. Företaget har sedan 2015 ökat antalet anställda från 40 till dagens 100.
– Detta har inneburit att vi anställt en hel del personer. Visst kan man alltid önska att man hittar en som kan lite till, men generellt så har vi kanske haft 'tur' för vi har fått in fantastiska kandidater från vilka vi sedan anställt våra nuvarande medarbetare. Sedan har vi fått arbeta med intern vidareutbildning, säger vd Stefan Edlund.
– Skall vi säkra personal för framtiden så har vi ett gemensamt ansvar både från företag, arbetsförmedling och skola. Här kan vi alla arbeta för att få till en förbättring av dagens situation, visst skulle vi önska mer från både arbetsförmedlingen och skolan, men vi som företagare kan också göra mer.
Steve Dawson är vd och koncernchef för Sintercast som sedan 2015 har ökat antalet anställda i Katrineholm från 15 till 25. Han menar att företaget har lyckats bra med sin rekrytering under det senaste decenniet.
– Några stora företag lämnade Katrineholm och vi var en attraktiv högteknologisk lokal arbetsgivare med internationell affärsverksamhet.
En stor del av företagets rekrytering har enligt Steve Dawson skett via mun till mun-metoden.
– Några av våra anställda har berättat för sina vänner och tidigare kollegor att Sintercast är ett bra företag. Detta personliga förhållningssätt har identifierat nya kandidater.
Att företaget växer, går bra och har positiva marknadsutsikter gör det också attraktivt.
– Detta ger förtroende - och motivation - till nya kandidater.
Sofia Sjöström på Svenskt Näringsliv konstaterar att kriget i Ukraina nu orsakar en flyktingvåg som kan innebära att upp mot 200 000 ukrainare kommer till Sverige. Hon menar att utmaningen nu är att så snabbt som möjligt ge de ukrainska flyktingarna en chans att jobba och försörja sig själva.
– Det handlar bland annat om etableringsjobben där företagen och staten delar på kostnaderna för anställningen. En bättre matchning är också av största vikt där människor med rätt kompetens inte kan bli sittande i väntan på olika beslut. Det vi kallar för Yrkessvenska är ett bättre alternativ till SFI där medarbetare med rätt kompetens lär sig det 'språk' som behövs för yrket medan de är ute på arbetsplatsen, säger Sofia Sjöström.
– Vi måste göra det lätt för företag att 'hitta' de personer som finns i Sverige som har rätt kompetens. Här är det största orosmolnet enligt mig, och jag hoppas verkligen att det hos myndigheterna finns ambition att bygga upp nätverk bland företagare som behöver folk och koppla ihop dessa med arbetssökande så att de personer som kommit hit inte bara hamnar i någon form av 'förvaring'.