Kommunen har fått in värden från vibrationsmätarna i samband med sprängningarna för Logistikcentrum. Nu ska mätvärdena utvärderas med hjälp av en konsult som kommunens försäkringsbolag har anlitat. Ett 20-tal hus har även besiktigats och resultatet jämförs med mätningarna.
Siffrorna kan om ungefär en månad ge svar på om någon entreprenör kan ha begått något fel, som kan vara orsaken till de sprickor som boende i närheten har upptäckt på och i sina hus. Flera anmälningar och skadeståndskrav har skickats in till kommunen av personer som menar att sprickorna orsakades bland annat av en kraftig sprängning i april i fjol.
- Vi har ännu inte fått några indikationer på att värdena är för höga, säger Lars Ramstedt, gatuingenjör vid kommunen.
Husen som har sprickor ligger på olika avstånd från området där sprängningarna har utförts. Inom riskområdet har mätare suttit uppe hela tiden. Men efter att klagomål kom till kommunen från boende utanför riskområdet, sattes mätare upp även där.
- Vi vill lugna de boende med att vi tar det här på största allvar, säger Lars Ramstedt.
Vad som kan ha orsakat sprickorna är svårt att säga nu. Om det inte skulle ha begåtts något fel i samband med sprängningarna kan det vara så att sprickorna har funnits där redan innan. När fenomenet uppmärksammas tittar man gärna extra noga, menar Lars Ramstedt.
- Hus spricker, de rör sig. Framför allt sådana här mexitegelhus, man kan titta på vilket som helst och se sprickor i fasaden, säger han.
Men Per-Arne Hellqvist, som bor i ett av husen med sprickor, är av en annan uppfattning.
- För alla oss är det självklart att det beror på den speciella sprängningen 18 april. För mig finns det inte annat, säger han.