– Jättebra att vi kan kraftsamla från Regionförbundets sida. Det här var en av aktionerna vi kunde göra och som vi ser kan leda till något positivt. Våra förhoppningar är goda, säger ordförande Viking Jonsson, (S).
I mars lämnade Ericsson beskedet att 2 200 anställda varslas i Sverige. Katrineholm var en av städerna som drabbades värst, där hela verksamheten lades ned och 400 anställda friställdes. Till följd av situationen har Regionförbundet Sörmland, i samarbete med Arbetsförmedlingen, Ericsson, Katrineholms kommun och Mälardalens högskola beslutat att starta ett förberedelsearbete för uppbyggnaden av ett industriellt utvecklingscentrum.
– Det har varit startskottet för satsningen. 400 arbetstillfällen i Katrineholm är väldigt kännbart. Dessa tjänster kommer inte tillbaka. Istället blir det mer robotisering och effektivisering, säger Viking Jonsson.
Regionförbundet Sörmland har agerat efter scenariot. Med ett industriellt utvecklingscentrum ska den befintliga personalkunskapen inom Ericsson användas för att de anställda ska ha möjlighet att starta företag, utveckla idéer.
Vad är ett industriellt utvecklingscentrum?
– Det är att ta tillvara på kompetensen som finns och se om den kan användas av anställda för att till exempel starta nya företag, utveckla produkter och hitta matchning på arbetsmarknaden, säger Viking Jonsson.
Hur kommer satsningen att gagna arbetsmarknaden i länet?
– I första hand, och fram till årsskiftet när varslen träder i kraft, är det en koncentration på arbete med Ericsson. Blir det en bra utveckling av satsningen, finns det anledning att gå vidare, säger han.
Sedan en tid tillbaka har Regionförbundet påbörjat ett arbete kring "Smart specialisering". Begreppet kommer från EU och handlar kortfattat om att specialisera sig på något med stor konkurrensfördel.
Bo Victorin, Regionförbundet Sörmland, lyfter fram det produkttekniska kunnandet i Katrineholm.
– Det tillhör den absoluta toppen, säger han.