Sparkad vd får nytt förtroende – tar sig an Lasstorp

Den tidigare sparkade vd:n Lars Ingebrigtsen har fått nytt förtroende – i Katrineholm. Han är vd i företaget som ska bygga den nya stadsdelen på Norr. "Jag är en duktig byggare och duktig exploatör", säger han.

Lars Ingebrigtsen är vd för AB Byggproejkt i Dalarna som fått markanvisningsavtalet för att bygga nya bostäder i Lasstorp. Det är en del av den nya detaljplan som tas fram.

Lars Ingebrigtsen är vd för AB Byggproejkt i Dalarna som fått markanvisningsavtalet för att bygga nya bostäder i Lasstorp. Det är en del av den nya detaljplan som tas fram.

Foto: Stina Järperud/Arkiv

Katrineholm2024-09-25 17:30

På onsdagen, dagen efter kommunens pressträff, godkände kommunstyrelsen förslaget att teckna ett markanvisningsavtal med AB Byggprojekt i Dalarna. Företaget som vill bygga radhus, där Lasstorps förskola tidigare låg, och förvandla Östra skolan till bostäder kan nu gå vidare i planeringsarbetet.

Hur kommer det sig att de får avtalet?

– De visade intresse, vi pratade med dem och fick se en skiss på radhusen. De var också intresserade av Östra skolan, vilket är en viktig del i den nya detaljplanen, säger Marie Bergeås, mark- och exploateringschef i Katrineholms kommun.

Tidningen når Lars Ingebrigtsen, vd på AB Byggprojekt i Dalarna, på telefon efter pressträffen. Han anser att marken i Lasstorp, där radhusen ska ligga, är attraktiv att bygga på. När det gäller Östra skolan har det funnits frågetecken.

– När det gäller skolan beror det på vad det är för skick. Vi har inte hunnit undersöka den ordentligt, utan det är mer radhuslängorna som vi tycker är intressanta. De är dem vi har ritat på, säger han. 

undefined
En skiss över hur de nya radhusen i Lasstorp kan se ut. Enligt förslaget ska radhusen, som alla är i två plan med en totalyta på 121 kvadratmeter, ha träpanel. Vd Lars Ingebrigtsen säger att det kan bli mellan 17-20 radhus beroende på markförhållandena.

– En tveksamhet var om det behövde vara hiss i skolbyggnaden, vilket det var snack om förut, det fanns ingen ekonomi för det. Men nu när kravet på hiss är borta finns det en möjlighet att göra något av skolan.

Kan det bli så att Östra skolan är i så dåligt skick att man inte kan göra något med den?

– Det vet jag inte förrän vi haft någon som har varit inne och tittat på den ordentligt. 

Lars Ingebrigtsen känner väl till Katrineholm. Fram till förra året var han vd för Vingåkershem och Vingåkers kommunfastigheter, men fick lämna posten på grund av att styrelsen saknade förtroende för honom gällande brister i ledarskapet kopplat till kommunikation och transparens, vilket tidningen har berättat om vid flera tillfällen. Lars Ingebrigtsen har tidigare avböjt möjligheten att kommentera det, och hänvisat till ett avtal som han skrivit under om att inte ge några kommentarer. 

Marie Bergeås säger i tidningens bandade intervju att man inför markanvisningen pratat om situationen i Vingåker, men att man har fullt förtroende för Ingebrigtsen.

– Alla kan göra misstag och behöver få en ny chans, säger Marie Bergeås. 

undefined
Marie Bergeås, mark- och exploateringschef i Katrineholms kommun, berättade på tisdagens pressträff om planerna för Lasstorp.

När tidningen frågar Lars Ingebrigtsen om förtroendet varit uppe för diskussion när det nya avtalet med Katrineholms kommun slöts svarar han frågande:

– Vilket förtroende menar du? Att jag skulle ha förbrukat något förtroende, det känner jag inte till, säger han och fortsätter: 

– Man ville ha ny inriktning på styret, det var därför vi kom överens om att gå skilda vägar. Jag är en duktig byggare och duktig exploatör.

Så Katrineholms kommun ska ha förtroende för dig?

– Ja. Inte bara för mig, utan för hela företaget. 

Markanvisningsavtal

Ett markanvisningsavtal kan beskrivas som "en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst av kommunen ägt markområde för bebyggande”. (Utdrag ur plan- och byggplagen, PBL)

Om parterna under förhandlingsprocessen enas om hur området ska bebyggas, kommer markanvisningen att ligga till grund för ett marköverlåtelseavtal som tecknas mellan parterna. Då får byggherren uppdraget att fullfölja planen.

Källa: Sveriges kommuner och regioner, SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!