Sopkaos råder sedan sopnedkast stängdes

I våras tvingades det kommunala fastighetsbolaget att stänga sopnedkasten i ett av husen på Igelkottens servicehus- och boende. Anledningen: sophanteringen utgjorde en arbetsmiljörisk.

Katrineholm2016-10-07 07:20

– Det var en ren arbetsmiljöfråga, ingen vill hantera de soporna, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB och berättar att en anställd fick genomgå behandling för gulsot sedan hen stuckit sig på en påse full med kanyler, kastad direkt i sopnedkastet.

– Det är ju en felhantering dessutom, kanyler ska inte kastas i soporna, påpekar Tobias Lundqvist.

Utöver kanylerna har soporna innehållit använda blöjor, som inte paketerats och oknutna påsar vars innehåll runnit ut.

– Vi kan och får inte utsätta vår personal för de risker det innebär att hantera soporna från huset, säger Tobias Lundqvist och förklarar att fastighetsbolaget därför såg sig nödgat att stänga sopnedkasten.

I en brevväxling med fastighetsbolaget berättar en av de anställda på Igelkottens servicehus- och boende att soporna, sedan nedkasten stängdes, förvaras på balkonger, i korridoren och i tvättstugan.

Detta strider mot hälso- och sjukvårdslagen, påpekar den anställda, bland annat eftersom det innebär en ökad smittorisk, till exempel vid magsjuka. Sophanteringen på boendet var också något som påpekades under en hygienrond under sommaren.

Men på avdelningarna finns inget extra utrymme för avfallshantering eller desinfektionsrum. Dessutom, påpekar den anställda, ökar undersköterskornas belastning genom att de behöver ta soporna i hissen och ner till parkeringen för att slänga dem där.

Allt som allt tycker den anställda inte att det är rimligt att personalen, under dessa förhållanden, inte får använda sopnedkasten.

Enligt Tobias Lundqvist har den anställde på boendet i ett nytt brev påpekat det beklagliga i situationen, men önskar nu att boendet får en andra chans.

Bättring lovas från personalens sida – lås på sopnedkasten och därmed tillträde endast för personal föreslås.

Tobias Lundqvist påpekar att vård- och omsorgsförvaltningen behöver ta tag i situationen.

– Jag kan inte bara öppna sopnedkasten. Men jag är öppen för en dialog med Igelkotten om det finns en handlingsplan, säger han.

Sent under torsdagseftermiddagen meddelade vård- och omsorgsförvaltningen, via sin kommunikatör Jessica Svärd, att KFAB och förvaltningen tillsammans ska titta på en lösning för sopkaoset.

Katrineholms-Kuriren försökte under torsdagen få tag på såväl förvaltningschef Päivi Kabran, som James Kelly, enhetschef för det aktuella huset på Igelkotten, samt vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulrica Truedsson (S).

Varken Päivi Kabran eller Ulrica Truedsson gick att nå.

När James Kelly fick frågan om hur insatt han är i hur situationen ser ut på Igelkotten, valde han att inte kommentera utan hänvisade till Jessica Svärd.

Via henne meddelade alltså sedan samtliga ansvariga att de känner till problemet med sophanteringen och att en kommunikation med KFAB inletts under eftermiddagen.

– Vi kommer att tillsammans med KFAB titta på hur vi kan lösa det här på ett bra sätt, säger Jessica Svärd och fortsätter:

– Vi ska ta fram en lösning så att det fungerar både ur hygiensynpunkt och så att arbetsmiljön fungerar för de som hanterar soporna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om