Kommunen har tillsammans med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, beslutat om att anställa en person till återvinningsstationerna i kommunen.
– Vi har anställt en kille på halvtid som ska arbeta som informatör vid återvinningsstationerna och samtidigt leta ledtrådar på vilka som skräpar ned, säger Karin Svedberg, miljöinspektör på kommunen.
Informatören, som började i måndags, ska åka runt till återvinningsstationerna och informera om hur sopor ska sorteras samt ha tillsyn över att stationerna är i gott skick.
Personen är anställd till slutet av augusti, efter det ska projektet utvärderas. Redan i torsdags hade kommunen fått in uppgifter på åtta personer och två verksamheter som inte hanterat sitt avfall rätt.
FTI bedömer i sin tur om de ska få en skrivelse eller böter för vad det kostar att städa upp på stationen. Redan nu har två polisanmälningar gjorts för nedskräpning.
Både privatpersoner och mindre verksamheter har satt i system att lämna sitt skräp på återvinningsstationerna istället för att själva betala för sophämtning. Jenny Randborg, regionchef för Gotland, Skåne och Södermanland på FTI, berättar att de genom den här insatsen hoppas kunna avvärja dessa personer.
– De här personerna är svåra att komma åt. Förhoppningsvis kan vi avvärja några av dem genom att vara på plats. Sedan finns det folk som inte vet hur de ska sortera, kanske kan vi även lära några hur det fungerar, säger hon.
Insatsen är främst för att se om återvinningsstationen vid Lyktan i Värmbol kan räddas.
– Om vi inte får bukt på det här får vi ta bort den, men vi hoppas såklart slippa det. Vi vill gärna att den ska kunna vara kvar. De allra flesta människor gör rätt, det är tråkigt att det här även påverkar alla dem, säger Jenny Randberg.
FTI har testat tillvägagångssättet tidigare och sett att det under ett tag gett viss effekt. Jenny Randberg berättar att systemet inte är uppbyggt för att ha permanent. Hon menar att det är dyrt och att sopkontrollanter egentligen inte ska behövas.
Kommunen har även påbörjat ett avfallsprojekt med Sörmlands vatten, berättar Karin Svedberg.
– Vi kollar av verksamheter och ser om de följer avtalen. Men där har vi inte kommit lika långt än, säger hon.
Hon säger att kommunen gärna tar emot tips från allmänheten om personer som skräpar ned på återvinningsstationerna.