Sommarsimskola på lek och allvar

Att lära sig simma utomhus är något annat än i bassäng. Simskolan vid Fagerön har rekordmånga deltagare i år.

Katrineholm2015-07-07 18:00

– Allt är kul med simskolan, det bästa är att man får leka och ha skoj i vattnet. I dag fick vi leka under hökens vingar, säger Cornelia Sammeli-Lindberg.

Glindrans sommarsimskola har hållit till vid Fagerön i fyra år men klubben har anordnat simskola sedan 2004. I år är 43 barn i åldrarna 5-12 år anmälda till någon av simskolans olika klasser.

– Det är rekord, vi fick dela in barnen i fyra grupper i stället för tre som vi gjorde förra året, säger Agneta Sääf, hjälpledare för märkestagare på simskolan.

I de olika grupperna får både de som är nybörjare och de som är lite mer vana öva på teknik och uthållighet. Förutom simträning kan den som vill också passa på att ta simmärken. Gustav och Johan Ekroth är några av dem som satsar på att ta ett märke i år, silver- och bronsmagistern är målet den här sommaren.

– I dag simmade vi 2 000 meter bröstsim. Det var ganska tufft och det blev kallt på slutet så det var en lättnad när jag var klar, säger Gustav Ekroth.

Nytt för simskolan i år är att fritidsbarnen i Björkvik också har möjlighet att vara med på simlektionerna.

– Det känns jättebra att fritidsbarnen också kommer hit, det är viktigt att så många som möjligt får chansen att lära sig simma bättre, säger Kicki Karlsson, samordnare på sommarsimskolan.

Att lära sig simma ute är något som inte bara framhålls som viktigt av Glindrans simskola. Enligt Svenska livräddningssällskapet är det viktigt att känna till skillnaderna mellan att simma inne och ute.

– Framför allt är det temperaturen som är den största skillnaden mellan att kunna simma ute och inne. Håller vattnet en temperatur under 28 grader får man en avkylningseffekt som påverkar simförmågan. Man orkar helt enkelt inte simma lika länge i kallt vatten, säger Jorma Valjus, ordförande och utbildare på Svenska livräddningssällskapet Sörmland.

Statistiken från Svenska livräddningssällskapet är dyster när det kommer till antalet drunkningsolyckor per år. Under de fem senaste åren har siffran stigit varje år.

– Många tror nog att de är duktigare simmare än vad de egentligen är, sedan handlar det nog om en ovana att simma ute också. Jag upplever att man blir en bättre simmare om man lär sig simma ute än i en bassäng. Det handlar om att förstå temperaturen, vädret, vågor och det mörka vattnet. Förhållandena kan ändra sig snabbt och det är viktigt att behärska och känna sig trygg i olika situationer, säger Agneta Sääf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om