Förra året växte sommarkursen inom vård- och omsorgsprogrammet i Katrineholm såpass mycket att man i år bestämde sig för att ha hela 50 platser i årets kurs. Men detta var inte tillräckligt sett till hur många ansökningar som kommit in.
– I fjol hade vi 55 sökande och i år hela 88. Då hade vi ändå höjt antalet platser till 50 stycken i år. Tyvärr fick inte alla plats men det är jätteroligt att så många har sökt och att en tredjedel är killar, säger förvaltningschefen, Per Enarsson.
Hur har programmet sett ut tidigare år?
– Vi har erbjudit sommarkursen i flera år. Tidigare har vi haft 20 platser och det har varit ett bra sätt att introducera ungdomar in i vårdyrket. För tre år sedan var det väldigt svårt i hela Sverige att få in sökande till vård- och omsorgsprogrammet, då hade vi bara tolv sökande. Vi var oroliga över det och ville få upp söktrycket.
Men de senaste åren har det sett annorlunda ut?
– Ja, verkligen. För de senaste åren har det blivit som en trend i Katrineholm och vi har hela tiden haft ett bra söktryck. Det är väldigt många killar som har sökt vilket är väldigt roligt eftersom det är mest kvinnor som arbetar inom vården.
Per Enarsson menar att trenden som vi ser med allt fler sökande till kurserna inom vård och omsorg, till viss del kan bero på att det är ett yrkesval där det kommer att finnas behov av personal framöver.
– Vi vet när vi gör våra långtidsprognoser att det kommer behövas mycket personal inom vård och omsorg framöver då det blir fler äldre i samhället. Vår långtidsprognos säger att vi år 2030 behöver fördubbla vår kvot av arbetande inom vården. Det är med andra ord en god arbetsmarknad för dem som läser gymnasiet och sedan skaffar sig behörighet för arbete inom kommun och landsting.