Sommarjobbande ungdomar gjorde övning med trafikolycka

Just nu sommarjobbar 12 ungdomar vid polisen, ambulansen och räddningstjänsten där de gör en vecka på varje ställe. Under onsdagen genomförde de en övning med en allvarlig bilolycka.

De som var först på plats fick börja med att bedöma skadeläget på platsen.

De som var först på plats fick börja med att bedöma skadeläget på platsen.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2023-06-22 20:58

Under onsdagen genomfördes en övning hos räddningstjänsten i Katrineholm. Där medverkade de 12 ungdomar som under tre veckor nu sommarjobbar som polis, ambulans och räddningstjänst. Hela projektet involverar drygt 300 ungdomar varav 257 som har anställts med kommunala pengar och 49 med statliga medel.

– Det finns många varierande arbetsuppgifter man kan jobba med, och det tycker vi är viktigt för att ge dem en försörjning under sommaren och lite arbetslivserfarenhet, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Tobias Plantin, säkerhetschef för Katrineholms kommun, och Ted Bäck, kommunpolis. De är båda nöjda med hur ungdomarna skötte sig under övningen.

På plats var även Tobias Plantin, säkerhetschef på kommunen, och Ted Bäck, kommunpolis. De berättade att de flesta sommarjobbare går första året på gymnasiet och är födda 2006.

– Polisen och kommunen har tagit fram ett samverkansavtal där vi har fokus på ungdomar, och Tobias och jag satte oss ner och funderade på vilka aktiviteter man kan göra i Katrineholm. Det här var en intressant sak vi ville testa, och från vår sida kan vi locka blivande kollegor som får testa på rollen som polis, säger Ted Bäck.

– Det handlar om att skapa förståelse för hur polis och blåljuspersonal agerar vid blåljussituationer. Vi har valt en grupp som är en bra mix av kön och bakgrund, och vi har fått motiverade ungdomar, säger Tobias Plantin.

undefined
De som var först på plats fick börja med att bedöma skadeläget på platsen.

Dagens övning bestod av en trafikolycka: en allvarlig krock mellan två bilar där flera var skadade och behövde vård. Räddningspersonalen, som var först på plats, fick börja med att släcka elden.

Sen behövde de bedöma skadeläget och hjälpa en person som var fastklämd i bilen och led av en nackskada. Polisen skulle samtidigt stänga av olycksplatsen, förhöra vittnen och omhänderta en av förarna som verkade vara berusad, samt undersöka bilen för bevismaterial.

undefined
Föraren i en av bilarna kunde inte ta sig ut, så ungdomarna behövde klippa av taket på bilen för att hjälpa personen ut.

Efter övningen samlades alla inblandade för en genomgång och utvärdering. Där hyllades ungdomarnas insatser av Tobias Plantin.

– Jag är jätteimponerad, det är inte bara engagemanget utan också deras insatser. Nu har de erfarenhet av en olycksplats och en inblick av hur det funkar i en blåljussituation, säger han.

undefined
Elenora, 16 år, och Dania, 17 år, var en del av räddningstjänsten under dagens övning. De är nöjda med hur övningen gick. "Vi var lite nervösa i början, men det gick faktiskt jättebra", säger Elenora.

Elenora, 16 år, och Dania, 17 år, medverkade som räddningstjänst under dagens övning och är nöjda med hur det gick. Båda skulle kunna tänka sig att jobba med detta framöver.

– Vi var lite nervösa i början, men det gick faktiskt jättebra, säger Elenora, som går på Lindengymnasiet.

– Vi har gjort alla moment tidigare och då tog det två timmar, nu tog det bara en timme. Men det var väldigt svettigt, säger Dania, som går på Duveholmsgymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!