‒Det är solcellsrevolutionen som pågår, sa Johan Ehrenberg, som driver solparken, i sitt välkomststal där han berättade vad besökarna hade att se fram emot i parken. Han möttes av en stor applåd.
Jan Malmkvist från Nacka var en av dem som applåderade.
‒Johan Ehrenberg står för någonting nytt. Han pekar på en helt ny väg.
‒Ja, det är tur att någon gör det, säger Karin Alpsten.
Eva Holm och Jan Angner kom från Norrköping för att besöka solfesten. De ville gärna lära sig mer om hur man lagrar solenergi i batterier och hur man tillverkar biokol.
För dem är det självklart att vara med i omställningen. Hemma på det egna taket har de 36 kvadratmeter solceller. Jan Angner säger att det är betydligt bättre avkastning än att ha pengarna på banken.
‒Man slipper betala för el, det ger tillfredsställelse och även en del vänner. Folk går förbi och frågar om solpanelerna, berättar han.
Dagen till ära fick besökarna prova på att köra elbil, lära sig mer om hur man bygger ekohus, prova så kallade fairphone, vandra bland anläggningarna, klappa fåren och lyssna på musik för att nämna delar av programmet.
Sara Hjalmarsson driver solköksbloggen, där hon skriver om bränslefri och bränslesnål matlagning. Under solfesten visar hon flera exempel på solkök och hur det går till att laga mat i dem.
‒Det första jag gör på morgonen är att ställa ut den här på balkongen och rikta den mot solen, säger hon och pekar på ett av solköken.
En stund senare fyller hon behållaren med havregryn, vatten och kryddor. 15 minuter därefter sitter hon vid bordet med en skål havregrynsgröt med mjölk.
Sara Hjalmarsson säger att matlagningen inte kräver så mycket planering, det är snarare en vanesak.
Det mesta går att laga i ett solkök.
‒Men det är svårt att steka pannkakor i den. Då måste man vara väldigt kreativ.