Förra hösten installerade Poyan Sandnell ett antal solcellspaneler på hus-, altan- och garagetaket vid villan i Luvsjön i Katrineholm.
Under sommaren har poolen värmts upp till 31 grader och luftkonditioneringen gått på högvarv. Segwayen laddas med elektricitet, precis som pooldammsugaren och gräsklipparen.
- Vi har slösat hela sommaren. Men under april, maj och juni har solcellerna ändå producerat mer ström än vad vi har förbrukat. Vi har till och med överproducerat och sålt till elbolaget, säger Poyan Sandnell.
Från början var tanken att sommarens överproduktion skulle täcka vinterns kostnader. Den flitiga användningen av elektroniska produkter, som pooluppvärmning och luftkonditionering, har dock omöjliggjort det.
Att köpa in och installera den nästan 100 kvadratmeter stora solcellsanläggningen kostade 375- 000 kronor. 45 procent av den summan fick Sandnell i statligt bidrag. Han säger att investeringen ska ha betalat av sig om cirka sju år.
- Det är absolut inte det lönsammaste. Bergvärme är mer lönsamt till exempel. Men det är lite roligt att solen kan driva huset, säger Sandnell.
- Sedan tänkte jag långsiktigt också. Vi människor förbrukar mer och mer el och priset går bara uppåt. Det är min egen spekulation men det lär väl fortsätta de närmsta 10 åren också, säger Sandnell.
Finns det något som är negativt med solceller?
- Det skulle väl vara utseendet i så fall. Men jag tycker inte att det är så farligt faktiskt, säger Poyan Sandnell.
Via sin mobiltelefon eller dator kan han se utförlig statistik för hur mycket elektricitet som har producerats genom solcellspanelerna.
I juni 2011, alltså innan solcellerna installerades, förbrukade familjen Sandnell 1- 500 kilowattimmar i juni. Samma månad i år resulterade i ett överskott på 450 kilowattimmar. Överskottet såldes därmed till elbolaget för 55 öre per kilowattimme.
De solcellspaneler som han har på sitt tak kan som mest generera 14- 000 watt på en och samma gång. En vanlig dag runt lunch genereras cirka 10- 000 watt.
- På vintern blir det ju mindre, särskilt om snön ligger på taket. Men en solig dag i december utan snö ger solcellerna ganska mycket. De ger ju även om det är kallt, förklarar Sandnell.