– Jag tycker att det är jätteroligt. Det har varit ett fantastiskt projekt och så många som hjälpt till. Blomman är gjord helt för hand, av mig och små verkstäder här i Sverige. Alla åldrar – tjejer, killar, tonåringar till pensionärer. En blandning av familj, vänner och pensionerade hantverkare från Skansen. Det känns så fint idag, när så mycket är maskinellt tillverkat.
Pappersblommor, berättar Sofia Vusir, hör till det allra äldsta pyntet.
– På 1800-talet var veckotidningarna fulla av beskrivningar av hur man gjorde pappersblommor, det var det som var julgranspyntet. Jag har jobbat med Nordiska museet och sett hur mycket pappersblommor det fanns i hemmen, pappersblommor i brudkronorna till exempel.
Eftersom Sofia Vusir tidigare jobbat med pappersblommor fick hon frågan från Svenskt tenn, om hon kunde skapa en julgransblomma. Med inspiration från klassiska formgivaren Josef Franks tyg "Mirakel", satte hon i gång.
– Det var många parametrar. Jag måste kunna producera blommorna i Sverige, men jag insåg att jag inte kan klippa alla för hand. Kräppapper är svårt att stansa i, men jag hittade ett företag som stansat varje ark för sig. Till nästa moment tillverkade min man en vikmaskin, min pappa har bigat pappren, sedan har varje remsa tråcklats för hand. Folk har kommit och gått här med sina lådor.
Blommorna är monterade på tvinnad mässingstråd, med en mässingskupa som håller ihop dem, samt pistiller i mässing och pärlor.