På onsdagen presenterade Statistiska centralbyrån sin juniräkning av befolkningsstatistiken. Det är en viktig sammanräkning, då den ligger till grund för Sveriges kommuners skatteintäkter och statsbidrag.
SCB:s sammanräkning visar att Katrineholms kommun nu har 34 769 invånare, vilket innebär en ökning på 95 personer jämfört med första april. I fjol ökade Katrineholms invånarantal med endast sju personer under april-juni, och kommunalråd Johan Söderberg ser positivt på att befolkningsmängden har ökat.
– Det är glädjande att det har blivit en ganska stor ökning bland befolkningen under andra kvartalet. Förhoppningsvis har det lossnat lite från dippen under första kvartalet.
Kommunplanens mål och vision är att Katrineholm ska ha 40 000 invånare år 2030. Johan Söderberg ser ljust på kommunens framtid och att tillväxttakten för nya katrineholmare ska ta fart igen. Han lyfter fram vikten av kommunal service och dialog som de främsta faktorerna för att kommunen ska växa.
– Det handlar om att vi ska kunna se till att vi har skolor av hög kvalité, och att vi bygger ut förskolan i den takt som det kommer fler barn. Men det handlar också väldigt mycket om goda relationer med vårt befintliga näringsliv och att vi stöttar företagen i deras utveckling.
Enligt Johan Söderberg är det viktigt att skapa en attraktiv kommun för nya företag att komma till och etablera sina verksamheter. Det innebär att Katrineholm ska ha mark förberedd som snabbt kan ställas om till företagen att etablera sig på. Men också att kommunen för en fortsatt bra dialog med lokala byggföretag, så att de har förutsättningar att bygga nya bostäder.
– Eftersom vi har gjort ganska stora satsningar tillsammans både med vårt eget bostadsbolag och i dialog med privata bostadsbolag så har vi försäkrat att Katrineholm har kapacitet att växa. Det ser vi som viktigt för vår framtida utveckling.
Kan den pågående pandemin ha påverkat Katrineholms juniresultat?
– Jag misstänker att när pandemin var som värst så påverkade det rörligheten i befolkningen. Att flytta eller byta bostadsort har rimligtvis känts mindre tryggt än när det har stabiliserats något. Nu känner man en större trygghet i vart den här pandemin tagit vägen, och det skulle kunna vara ett skäl till att vi har relativt stor inflyttning under det andra kvartalet.