Socialen går emot lagen – utredningar tar för lång tid

29 barn- och ungdomsutredningar på Socialförvaltningen har varit öppna i fyra månader eller längre. Detta trots att de, enligt socialtjänstlagen, ska vara slutförda inom fyra månader.

Många barn och ungdomsärenden utreds för länge. Just nu utreds många fall av kriminalitet och missbruk hos ungdomar.

Många barn och ungdomsärenden utreds för länge. Just nu utreds många fall av kriminalitet och missbruk hos ungdomar.

Foto: TT

Katrineholm2022-10-26 06:58

– Nej, det är inte vanligt att en utredning tar så lång tid, säger Johanna Säfström, chef för avdelningen för barn och unga på Socialförvaltningen. 

Hon säger att de många ärendena dels beror på ett stort inflöde av ärenden, dels på personalbrist. 

– Det var tufft i våras. Nu är vi fulltaliga igen, men det tar tid att komma i kapp.

En barn- och ungdomsutredning kan starta på flera sätt, bland annat genom anmälan till Socialförvaltningen. Syftet med en utredning är att ta reda på hur barnet mår och har det hemma, samt om det behövs insatser för att stötta barnet och i så fall vilka. Enligt socialtjänstlagen ska utredningen vara slutförd inom fyra månader. Om det finns särskilda skäl kan utredningen förlängas en viss tid.

I Katrineholm finns 29 barn och ungdomsärenden som varit öppna i fyra månader och längre. 

– Det ska inte förekomma. Men det kommer förhoppningsvis inte heller att vara så framöver. Det här är de ärenden som hänger kvar, från den period då vi hade väldigt mycket att göra, säger Johanna Säfström.

Att rekrytera personal är stundtals extra tufft. När trycket var som hårdast i våras fick man ta in förstärkning av två konsulter. De är inte kvar längre.  

– Som barnutredare behöver man vara socionom eller beteendevetare och ha läst in de kurser som krävs enligt socialstyrelsen för att räknas som behörig. Det är inte bara vi som har svårt att rekrytera. Hittar vi bra socionomer så tar vi in dem, vi har aldrig varit med om att vi har övertalighet.

undefined
Socialförvaltningen utreder inte ärendena i den ordning de kommer in, utan har koll på alla ärenden och prioriterar.

Finns det risk att barn far illa när utredningen drar ut på tiden?

– Det kan jag ju inte säga att de inte gör. Samtidigt gör vi hela tiden bedömningar. Det är inte så att vi handskas med dem i den ordning de kommer in, utan vi behöver hela tiden har koll på vilka ärenden som måste prioriteras och vilka man kan lägga åt sidan. 

– Är man under utredning här och i behov av insatser är det ju inte bra att det drar ut på tiden. Men är det akut med insatser kan vi ta beslut under utredningstiden.

På socialförvaltningen är det ett fortsatt stort inflöde, men enligt Säfström hinner man i dag med de anmälningar som kommer in. 

– Vi har ungefär samma inflöde nu som vi hade förra året. Just nu handlar många anmälningar om kriminalitet och missbruk hos ungdomar, men även om missbruk hos föräldrar. De flesta anmälningarna kommer från skolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!