Socialförvaltningen i Katrineholm är den enhet som pressas hårdast, enligt enkätsvaren som kommunen lämnat till MSB-rapporten.
– Den största arbetsbelastningen gäller ensamkommande flyktingbarn där tiderna för förberedelser är så korta. Tidigare var det sagt att vi skulle få 48 timmar på oss, men oftast går det fortare än så nu, säger Lorraine Fröberg, chef för socialförvaltningen.
Då handlar det om att kunna matcha barnet till ett bra ställe, ett placeringshem eller ett HVB-boende. Något som det är ont om i dagsläget.
– Just nu känns det fullt överallt, men vi har lyckats hittills, säger Lorraine Fröberg om läget i kommunen just nu.
Sedan 1 juni har det anlänt 67 ensamma flyktingbarn till Katrineholm. Hur länge kommunen klarar denna nivå är inget Lorraine Fröberg vågar sia om.
– Vi försöker lösa det. Det är jättesvårt att förutspå, det är det nog ingen som kan. Men det öppnar nya hem för ensamkommande flyktingbarn hela tiden.
För att klara av situationen anställer socialförvaltningen mer personal än vad som behövs, bland annat socionomer, som en beredskap.
I rapporten beskriver Katrineholms socialförvaltning också hur problematisk kontakten med statliga myndigheter varit. Bland annat finns olika sorters statistik från olika myndigheter, menar Lorraine Fröberg.
– Vi får olika svar beroende på vem vi frågar men vi ser ju verkligheten här, hur många vi har ansvar för i dag, säger Lorraine Fröberg.
Skenande resekostnader är också något som slår mot förvaltningens ekonomi då barn måste placeras där boenden finns.
Socialförvaltningen framhåller också i rapportsvaren att de efterlyser bättre och snabbare informationsutbyte med myndigheterna och en tydligare ansvarsfördelning mellan myndigheter i de fall ett ärende inte går som önskat.
När det gäller ekonomin hoppas nu Lorraine Fröberg på mer pengar från staten och kanske kan MSB:s rapport bidra till ökat stöd för kommunerna.
– Kommunerna har svårt att klara av det här själva nu och än så länge täcker inga statliga pengar kostnader för personal, säger hon.
Vilka förhoppningar har du på statlig hjälp?
– Självklart vill vi ha en full ekonomisk täckning. Rekrytering av personal vet vi heller inte hur vi ska lyckas med och att matcha barnen som kommer hit med boenden är också ett oskrivet kort, säger Lorraine Fröberg.
Övriga kommunala enheter som uttalat sig i MSB:s rapport är överförmyndaren, vård- och omsorgsförvaltningen och bildningsförvaltningen, där den senare ser stora problem med lokaler framöver.
Överförmyndaren, som har till uppgift att utöva tillsyn över gode män och förvaltare samt förmyndare, jobbar enligt rapporten just nu "på marginalerna" och ser vid en eventuell fördubbling av flyktingflödet en "risk för kollaps".
Överförmyndaren skräder inte orden i sin kritik till MSB: "Gör om och gör rätt! Nuvarande system är dimensionerat för 500 barn om året inte 12-20 000."