I Torsby i Värmland blev en snöröjare i 65-årsåldern misshandlad under tisdagen, sedan en missnöjd man gett sig på honom, skriver TV4-Nyheterna. I Gävle fick en snöröjare ett slag i ansiktet så att glasögonen krossades, skrev Gefle dagblad i början av januari.
Men så aggressivt är inte tonläget i Katrineholm, berättar Håkan Andersson, som är enhetschef för gata och anläggning i kommunen. Han tar emot felanmälningar och får många samtal när det snöar. Under tisdagen ringde det 70 gånger till honom. Han uppfattar att förståelsen för snöröjarnas arbete minskar, även om det inte gått till våldsamheter.
– Det är mitt tredje år som enhetschef och jag tycker att det blir mer upprört från år till år. Jag vet inte om folk glömt bort hur vinter är? Vi har ju haft flera milda vintrar, men händelsen norröver, där de borde vara vana vid snön, visar att förståelsen är lite skev. Sverige är ju ett vinterland.
Under tisdagen började snön falla vid 05:30 på morgonen och med vissa avbrott snöade det kraftigt fram till 15-tiden. Katrineholms snöröjare prioriterar gång- och cykelbanor, som snöröjs när det fallit tre centimeter, liksom busshållplatser, övergångsställen, och huvudstråken som Vingåkersvägen, Eriksbergsvägen och Norrköpingsvägen.
Nästa steg är sex centimeter snö. Då röjs ännu fler gator, som Djulögatan, Västgötagatan och Vasavägen. Vid tio centimeter snö ska alla villagator röjas.
– Men eftersom det snöade till efter 15 vill vi gärna att snön ska komma ner först, innan vi ger oss in i villaområdena. Igår var folk på väg hem då, då väntar vi lite för att inte vara i vägen, säger Håkan Andersson.
Redan vid 07:10 på tisdagsmorgonen kom den första felanmälan om snö, av totalt 18 stycken under dagen.
– Ibland får jag intrycket av felanmälningarna att det ska vara ren asfalt direkt. Jag pratar med kollegorna i Eskilstuna, Vingåker, Nyköping. De säger samma sak, förståelsen för att det kan ta tid minskar, säger Andersson.
På tisdagen började snöröjarna jobba vid 07 och fortsatte hela dagen. 36 fordon och 13 handskottare med skyffel var igång och i kransorterna var personal också ute och röjde. Under natten till onsdag började arbetet igen vid 02-tiden.
Man favoriserar ingen, säger Håkan Andersson, men försöker jobba smart. Att inte ge sig in med stora maskiner och trängas i villaområdena när folk ska hem från jobbet är ett exempel. Men då blir en och annan istället arg för att snön ligger kvar.
– Det som krånglar till allt är klimatet. Vädret växlar hela tiden. Om snön bara ligger kvar får vi undan den. Men nu ska det bli tre-fyra plus och sedan regn och sedan ska det bli tio minus till helgen. Vi lägger ut sand som sjunker ned när det smälter och när det fryser igen får vi lägga ut mer sand. Så mycket sand som vi lagt ut i år tror jag inte vi får bort förrän i juni.
Snöröjaren Johan Larsson berättar att han inte stött på några hotfulla medborgare när han varit ute.
– Nästan tvärtom, säger han.
Han har jobbat med snöröjning i många år.
– Det har inte varit hotfullt någon gång. Jag kör väghyveln i kommunen och jag får faktiskt tummen upp från folk ibland. Någon gång på 1980-talet fick jag en burk Apotekets senap när jag körde.
Han konstaterar att snöfallet under tisdagen kom tokigt.
– Om det snöar på kvällen och natten börjar vi köra vid 03. Men nu kom allt på morgonen och under dagen, då är det svårt. Vi kan ju inte ploga innan snön kommer.