Kommunen förser i år alla sina egna och alla entreprenörers fordon med gps. Karin Engvall, avdelningschef för medborgarservice på service- och teknikförvaltningen, förklarar att investeringen främst är för att i försäkringsärenden kunna påvisa exakt när kommunen plogat eller halkbekämpat på ett visst vägavsnitt.
– Det handlar om några ärenden per år, säger hon.
Men gps:erna kommer också att hjälpa kommunen att göra snöröjningen mer effektiv. Gps:en kommer att visa exakt var och när snöröjningen genomförts, om alla sträckor klarats av och om resurser kan flyttas från ett ställe till ett annat.
– Vi kan se hur vi kan flytta styrkorna, säger Karin Engvall och berättar att det försök med gps som genomfördes i liten skara förra säsongen slog väl ut och ligger till grund för satsningen.
Med hjälp av gps:en ska snöröjaren också kunna larma om det finns hinder för snöröjningen. Kanske en felparkerad bil som måste flyttas.
– Snöröjning är något som engagerar och berör, säger Karin Engvall.
Men med åren anser hon att kommunen blivit bättre på att jobba med snö- och halkbekämpningen. Det handlar mycket om informationsinsatser, att upplysa om när snösvängen rycker ut.
Ska gps:erna göra katrineholmarna mer nöjda med snöröjningen?
– I längden är det tänkt så, säger Karin Engvall och pekar på att systemet också gör det lättare att jobba med uppföljning.
Förra säsongen fick snösvängen rycka ut på första snöröjningen 6 november. Just nu är det milt och SMHI har ingen snö i sikte i Sörmland.
– Jag tror snön kommer kring jul, spår Karin Engvall och menar att det är ett snöupplägg som gör att snöröjningsbudgeten för 2015 kan klaras hem.
Budgeten för vinterhållningen 2015 ligger på sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Efter årets nio första månader har 98,6 procent av budget redan ätits upp.
– Om det blir en kraftig vinter vet vi att budgeten spräcks. Men om det blir ett par snöfall och en del saltning så klarar vi det, säger Karin Engvall om det ekonomiska läget.