På tisdagen bjöd landstinget in sin personal till konferens med temat hjärt- och lungräddning på Safiren i Katrineholm. Totalt hade mellan 100 och 150 personer dykt upp och besökarna lyssnade intensivt till åtta föreläsare som berättade om allt från hur SOS fungerar till hur man omhändertar nedkylda personer.
En av föreläsningarna hölls av Sophie Österberg, projektledare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Hon berättade om hur de har gjort för att fler människor ska få hjälp redan innan ambulansen har kommit till platsen. Hon har lett ett projekt med namnet Sms-livräddare.
Projektet har resulterat i ett system där nu 13 000 HLR-utbildade stockholmare har registrerat sig och skrivit in sin adress och var man arbetar. När SOS får ett larm om ett hjärtstopp i Stockholm skickas en signal till systemet.
– Systemet letar upp personer som jobbar eller bor i närheten och skickar iväg ett sms. Numera kan systemet även ringa upp där en automatisk röst säger att personen fått ett sms från oss, säger Sophie Österberg.
Projektet har pågått i snart fyra år men Österberg vill inte spekulera i hur många liv man har räddat tack vare systemet.
– Det är svårt att säga då även personalen i ambulansen och på akuten spelar in i frågan om personen ska överleva. Det man kan fastslå är att vi har ökat antalet hjärt- och lungräddningar innan ambulansen är på plats med 30 procent.
Systemet finns just nu bara i Stockholm, men hos landstingen i Skåne och Västra Götaland finns pengar budgeterade för att inleda något liknande.
Tanken är att detta även ska bli verklighet i Sörmlands landsting. I somras togs ett beslut om att man skulle ansluta sig till systemet, men då det har varit val, menar landstingspolitikern Monica Johansson (S) att det dragit ut lite på tiden.
– Vi måste starta utbildningar och få upp hjärtstartare. Men vi kommer att trycka på knappen när som helst, säger hon.