Snart kan du få påhälsning av en brandman

Inom kort går räddningstjänsten ut för att kontrollera brandskyddet i bostäderna. I år knackar man även på i villor.

Daniel Keränen, Stefan Ragnarsson och Johannes Thörn är tre av många brandmän som gör sig redo för att prata brandskydd i samband med hembesök.

Daniel Keränen, Stefan Ragnarsson och Johannes Thörn är tre av många brandmän som gör sig redo för att prata brandskydd i samband med hembesök.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2019-11-05 20:45

– Vi planerar att dra igång med hembesöken så snart som möjligt. Brandmän åker runt och knackar dörr hemma hos folk. De pratar om brandskydd i hemmet och kontrollerar brandvarnarna, säger Per Gustafsson, brandmästare vid Västra Sörmlands räddningstjänst.

Räddningstjänsten har sedan tidigare delat upp stan i fyra delar. 

– Några områden har vi redan besökt så de åker vi inte till igen. Tidigare har vi riktat in oss på flerbostadshus. Nu kommer vi även att besöka villaområden, berättar Per Gustafsson. 

Han upplever att brandskyddet generellt är gott.

– Nästan alla har en brandvarnare men det är inte alla som har en fungerande brandvarnare, säger han.

Eftersom julen närmar sig är det kanske lätt att koppla ihop räddningstjänstens hembesök med de levande ljusens högtid. Men faktum är att den största brandrisken i hemmet är spisen.

– Man glömmer spisplattan på eller kommer emot den av misstag och så står det någonting på spisen som inte är en kastrull. Eller så glömmer man att satt på en kastrull, säger Per Gustafsson.

I fjol besökte räddningstjänsten 1300 hushåll. Så många hinner man dock inte med i år. För hembesöken på landsbygden ansvarar Björkviks frivilliga brandkår.

Brandmännen är minst två stycken vid varje besök. De är klädda i utryckningskläder eller uniformskläderna med legitimationen väl synlig.

– Många säger att de får en ögonöppnare. De vet att de ska prova brandvarnaren men det blir inte av, säger Johannes Thörn, brandman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!