Vid allmänna bad, som oftast sköts av kommunen, finns det i regel tillgång till livboj. Praxis är även att det finns parkering, brygga och gräsmatta. I Katrineholm finns det åtta allmänna bad: Aspenbadet, Djulöbadet, Duveholmsbadet, Fagerön, Forssjöbadet, Malmenbadet, Storsjöbadet och Veckelnbadet. Enligt Michael Antonsen, parkingenjör vid Katrineholms kommun, finns det livbojar vid alla badplatser.
– Det är Trygg Hansa som sponsrar kommunen med livbojar. Just nu sätts badplatsens namn och GPS-koordinater för platsen upp på alla livbojars ställning. Det gör det lättare att uppge för larmcentralen var man är om det händer en olycka, berättar han.
Varje vår kontrollerar kommunen att alla livbojar finns på plats och att de har en livlina. De byts ut med jämna mellanrum och är nyligen ersatta. Alla Trygg Hansas livbojar räddar i snitt elva liv per år.
– Om det händer en olycka går det fort. Man kan antingen flyta på livbojen tills hjälp är på plats eller dra in den med hjälp av linan. Alla ska kunna använda den, berättar Michael Antonsen.
Kommunens uppgift är att se till att de allmänna baden är i gott skick.
– På våren dyker vi bland annat för att kontrollera botten. Det kan hända saker under resans väg och vi är tacksamma för att allmänheten hjälper oss och anmäler, berättar han.