Under onsdagen samlades folkbildare från olika håll i Sörmland på ETC solpark i Katrineholm. Där delade Länsbildningsförbundet Sörmland för första gången ut klimatpriset Årets morot. Det är en utmärkelse som ska gå till en folkbildare eller folkbildningsorganisation i länet som har inspirerat det lokala klimatarbetet.
Det är LBF Sörmlands styrelse som utser pristagarna och de vill med priset "uppmärksamma vikten av initiativ och handling i arbetet med klimatfrågor inom folkbildning".
Det nyinstiftade prisets första mottagare blev katrineholmaren Lena Wistrand från Studieförbundet.
– Jag har aldrig blivit så glad för en morot i hela mitt liv. Jag vet att det kan kännas tröstlöst och vi kan nog alla behöva en morot ibland, men att verka i motstånd är inte alltid dåligt, säger en glad Lena Wistrand som tack när hon kliver upp på scenen.
Efter prisceremonin förklarar hon att det alltid har varit naturligt för folkbildningen att driva på samhällsutvecklingen.
– De har varit inblandade i varje steg: för nykterheten, demokratin, rösträtten. Så det är självklart att folkbildningen ska vara med och gå före även här, säger hon.
Hanna Rasmussen, verksamhetschef biblioteksutveckling i Sörmland, hoppas att priset ska samla kraft och synliggöra det jobb som görs inom folkbildningen.
– Hela det här priset är en manifestation för att konkretisera rollen folkbildningen ska ha för klimatarbetet.