I dagarna släpptes delrapporten för Småföretagarbarometern, den årliga konjunkturundersökningen från Företagarna, Swedbank och Sparbankerna som genomförts sedan 1985.
För tredje året i rad föll konjunkturindikatorn och nådde sin lägsta nivå sedan 2013. Farhågorna för landets småföretagare är många. I coronapandemins kölvatten har företagarnas förväntningar på det kommande året nått samma låga nivåer som under lågkonjunkturen i början av 1990-talet.
Den största nedgången har skett för företagens orderingång och omsättning. Svagare konjunktur och en ökad priskonkurrens bidrar enligt barometern till att fler företagare upplever att lönsamheten i företaget minskar. Drygt var tredje företagare räknar med en försämrad lönsamhet och den dystraste prognosen har hotell- och restaurangföretagarna.
– Vi har blivit vana vid att småföretagen är motorn på den svenska arbetsmarknaden. Fyra av fem nya jobb har skapats där under de senaste decennierna. Om dessa mörka prognoser slår in kan det få förödande konsekvenser på tillväxten och välfärden, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg i ett pressmeddelande.
Under måndagen presenterades uppgifterna från småföretagarna länsvis. Företagarnas KFV:s ordförande Håkan Bennetoft kommenterar resultatet.
– Sörmland är tyvärr sämre än rikssnittet. Barometern bygger på förväntningar och man ställer frågorna ett år innan om vad man tror och 2019 var en besvikelse utifrån förväntningarna. Det är klart att corona och annat har gjort att förväntningarna sjunkit ännu mer i år, säger han.
Håkan Bennetoft uppger att orderingången var något mer positiv i Katrineholm, men bristen på kompetent arbetskraft är precis som på riksnivå det största tillväxthindret i KFV-regionen.
– Det som är speciellt för Sörmland är att tjänsteföretagen har fått det jäkligt tufft, men för tillverkande industri och byggsektorn finns det en hel positiva signaler och det är väldigt bra för framför allt Katrineholm. Det är även de två branscher som är mest optimistiska inför framtiden på kort sikt.
Hur har småföretagare i Katrineholm klarat sig?
– Det vet vi inte än, men vi sticker i alla fall inte ut när det gäller antal konkurser. Historiskt har Katrineholm legat bättre än rikssnittet när det gäller konkurser, men från att ha varit en av de bättre i klassen har vi nu blivit en medelmåtta.