Nu är slutbetygen rättade – två historiska resultat

Nära 82 procent av eleverna går ut årskurs tre med gymnasieexamen och på tre program klarar samtliga elever examen. Det rör sig om två historiska resultat.

Årets gymnasiestudenter slog två historiska rekord, visar skolresultaten. En positiv utveckling syns även bland årskurs nio, berättar Margaretha Norling.

Årets gymnasiestudenter slog två historiska rekord, visar skolresultaten. En positiv utveckling syns även bland årskurs nio, berättar Margaretha Norling.

Foto: Jessica Gow, Anders Wiklund/TT, Alice Staaf

Katrineholm2023-06-15 20:58

Efter en första analys kan Katrineholms kommun konstatera att alla elever på bygg- och anläggningsprogrammet, fordons- och transportprogrammet och hotell- och turismprogrammet klarade gymnasieexamen. Även andelen elever som tar examen från samtliga nationella program är hög, 82 procent. 

– Det är glädjande att se att siffrorna går åt rätt håll, och då särskilt ökningen av antalet elever från yrkesprogram som tar sin gymnasieexamen. Personalens, men också elevernas, hårda arbete ger resultat och nu gäller det att vi håller i den här utvecklingen framåt, säger Ulrica Truedsson (S), ordförande för bildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

undefined
76,5 procent av eleverna går ut årskurs nio med gymnasiebehörighet. Något bättre än året innan.

När det gäller grundskolan och årskurs nio rör det sig om en marginell ökning jämfört med förgående år. 75,6 procent av niorna i den kommunala skolan når gymnasiebehörighet. Förra året var det 74,5 procent och året dessförinnan 78,3.

76,5 procent. Vad tänker du om den siffran?

– Jag tänker att vi vill bättre än så. Men något som är glädjande och inte finns i statistiken är att i den grupp som inte når gymnasiebehörighet, där har det skett en fantastisk utveckling med fler som når mål och betyg, säger Margaretha Norling, verksamhetschef för grundskola och tillägger:

– Eleverna kan snabbare gå upp på gymnasiet och plugga upp de ämnen som de saknar.

De senaste åren har antalet elever som läser introduktionsprogrammet, IM, sjunkit från drygt 300 till drygt 200. Det går ofta fort för en elev att gå från ett IM-program till ett nationellt program. Möjligheten att gå ett nationellt program och samtidigt läsa upp sin svenska, matte eller engelska på grundskolenivå finns också.

undefined
"Något som är glädjande och inte finns i statistiken är att i den grupp som inte når gymnasiebehörighet, där har det skett en fantastisk utveckling med fler som når mål och betyg", säger Margaretha Norling, verksamhetschef för grundskola i Katrineholm.

Hur ska ni få fler att gå ut högstadiet med gymnasiebehörighet?

– Vi måste fortsätta följa upp de här eleverna, sätta in tidiga insatser och bli ännu bättre på det naturligtvis. 

Finns det tillräckligt med resurser?

– Vi arbetar alltid med de resurser vi har och inte med de vi inte har. 

Målsättningen är väl att alla ska få gymnasiebehörighet?

– Absolut, det är precis så vi tänker. Alla elever hos oss ska gå ut med gymnasiebehörighet. Sen förstår vi att resan är längre för vissa och det är vi väl medvetna om. 

Just nu pågår sommarskola där ett 30-tal elever deltar. Det är fler deltagare än vad man haft på länge, enligt Norling, och det finns en chans att behörighetssiffran kan förändras till det bättre.

Övriga skolresultat

Årskurs sex fick ett lägre resultat än förra årets som var ovanligt högt. "Sett över tid är årets resultat statistiskt jämförbart med snittet de senaste tio åren", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Årskurs sju fick ett meritvärde på 193, vilket är en förbättring mot förgående år då man landade på 183. 

Årskurs åtta fick ett betygsresultat som var nästintill identiskt med tidigare år. 

Källa: Katrineholms kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!