Den senaste veckan har Sverige legat i Europatoppen när det gäller antalet nya coronafall per capita.
Smittan grasserar även i Sörmland, där drygt 130 patienter med bekräftad covid-19 lagts in på sjukhus de senaste 14 dagarna.
Coronaläget lokalt är alltjämt allvarligt. Men som enda kommun i länet bryter nu Katrineholm den uppåtgående trenden.
I det läget väljer bildningsnämnden att inte förlänga distansundervisningen för de äldre eleverna i grundskola och gymnasium.
Från måndag ska Järvenskolans nior och gymnasiernas treor återgå till sina skolor.
Ordförande Johan Söderberg (S) har fattat beslutet i samråd med förvaltningsledning och skolläkare, och med det regionala smittskyddets goda minne.
– Vi har gjort en avvägning mellan det aktuella läget och elevernas behov av en undervisning som fungerar bra. Framför allt tänker vi på niorna som behöver nå behörighet till gymnasiet, och gymnasieeleverna som behöver kunna ta examen, säger han.
Söderberg har ingen samlad bild av hur stor risken är att många elever annars inte lyckas nå målen. Men sedan gymnasierna för ett år sedan gick i bräschen för distansundervisning, har nackdelarna blivit allt tydligare.
– Nu har vi fått signaler om oro också för gymnasiets ettor, som inte varit inne på skolan på snart sex veckor. Samma oro gäller för Järvenskolans sjuor. Distansundervisning funkade relativt väl för dem i början, men allt fler börjar nu få svårt. Den allmänna känslan är att man är less.
Alltsedan pandemin bröt ut, har såväl mindre elevgrupper som enskilda elever undantagits från distanslösningen. Dessa undantag kvarstår, vilket innebär att resursskolan, grundsärskolan och gymnasiesärskolan fortsätter som vanligt.
Järvens sjuor och åttor samt gymnasiets år 2 och 3 får vänta i åtminstone två veckor innan de kan återvända. Beslutet gäller från måndag till och med den 2 maj.
– Vi får se om vi behöver ompröva det. Förhoppningsvis görs det då åt rätt håll, säger Söderberg.
På låg- och mellanstadiet har undervisningen under coronaåret fortgått på traditionellt sätt. Det finns dock exempel där lärare med sjukdomssymptom gett lektioner på distans för elever med annan personal närvarande i klassrummet.
– Det är absolut bättre än att inte erbjuda kvalitativ undervisning alls. Men av exemplen jag känner till vet jag inte hur det har uppfattats av eleverna, säger Söderberg.