Den vackra naturen, som många för upp som signifikativ för Sörmland, den finns i hela Sverige. Men att ha över 400 slott och herrgårdar i landskapet – det är unikt! Så resonerar KFV marknadsföring AB och representanter från länets övriga kommuner, när Sörmland ska bli ett resmål för utländska turister.
- Det är alla kommuners gemensamma nämnare. Skatten i Sörmland, säger marknadsföringsbolagets vd Harriet Nilsson.
Det finns många slott och herrgårdar i Katrineholms kommun. Alla är inte publika, men många går att besöka. KFV marknadsföring jobbar med fem av dessa – Julita gård, Ericsberg, Claestorp, Beckershov och Dufweholms herrgård – i arbetet med att öka besöksnäringens omsättning. Målet är att det inför nästa turistsäsong, alltså om ett år, ska finnas färdiga upplevelsepaket som kan locka turisterna till Sörmland.
För att lyckas med det krävs att besöksmålen är "exportmogna". Då krävs att besöksmålet är lätt att boka, att det har en attraktiv verksamhet, att de utländska besökarna ska vilja spendera 3–5 dagar där och att det ska finnas ytterligare någon reseanledning som går att koppla samman med besöksmålet.
Harriet Nilsson anser att de slott och herrgårdar som bolaget profilerar i Katrineholm alla erbjuder något extra, och ger exempel för var och en av dem. Julita gård kan locka med Pettson och Findus, jordbrukshistoria och sina trädgårdar. På Ericsberg finns ridsporten och jakten. Claestorp har jakten och fisket. På Beckershov erbjuds kräftfiske och naturupplevelser. Dufweholms herrgård ingår i konceptet Svenska kulturpärlor och kan bland annat locka med sin champagnekällare.
- Nu handlar det om att få dem att samverka med övriga besöksnäringen, säger hon.
Arbetet inför nästa turistsäsong är i sin linda, just nu med fokus på affärsutveckling. Det går exempelvis att paddla mellan slotten och herrgårdarna, och det finns cykelleder och vandringsleder som besökarna kan utforska. Även Stora Djulö-området inklusive herrgården, Statt i Katrineholm och Vingåkers factory outlet är med i bolagets satsning. Förhoppningen är att fler ska ansluta till arbetet.
- Vi börjar med de stora dragplåstren, och så är tanken att fler företag, gårdar eller restauranger kopplas på successivt, säger hon.