Grävskopor och en gigantisk lyftkran är på plats i kvarteret Abborren, där den gamla brandstationen anno 1946 har rivits för att ge plats åt nya bostäder. Fastigheten ligger i korsningen Eriksbergsvägen/Djulögatan och det nya huset ska enligt planerna rymma 110 lägenheter fördelade på totalt sex våningar och en lokal i markplan.
I samband med rivningen av brandstationen 2019 gjordes en undersökning av grundvattnet för att utröna vilka föroreningar räddningstjänstens verksamhet hade lämnat efter sig. Företaget ÅF Infrastructure gjorde provtagningen i tre grundvattenrör på uppdrag av Katrineholms kommun.
Analysresultatet från ett av rören visade sig vid summeringen innehålla 210 000 nanogram per liter grundvatten, när elva olika PFAS-ämnen summerades. Det kan jämföras med 90 nanogram per liter, vilket är miljökvalitetsnormen för grundvatten, enligt Sveriges geologiska undersökning. 2020 gjordes ytterligare undersökningar vid sju punkter för att se spridningens omfattning. Provsvaren visar att de högsta värdena finns vid Kulturskolan, granne med den gamla brandstationen.
– Föroreningarna är inte farliga för katrineholmarna just idag, eftersom vi inte använder det här grundvattnet. Men vi har ett ansvar för att inte lämna kvar föroreningar i marken till kommande generationer. Man kan behöva använda grundvattnet eller marken senare, säger Eva Frykman, miljöchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Provtagningen 2021 visar också att grundvattnet strömmar nordost och vittnar om föroreningshalter flera hundra gånger över riktvärdena. Konsultföretaget drar därmed slutsatsen att kvarteret Abborren är väldigt påverkat av brandkårens historiska användning av brandsläckningsskum med PFAS.
Bygg- och miljönämnden har den 18 maj beslutat om att Katrineholms kommun måste göra ytterligare provtagningar och utreda vilken saneringsmetod som är bäst.
– Det som finns i marken är det enkla, det är bara att schakta bort och ta hand om massorna så att föroreningarna inte sprids. Det som finns i grundvattnet är mer komplicerat att få bort. Man kan sätta ut pumpar och reningsanläggningar, säger Eva Frykman.
Tidigare mätningar av dricksvattnet i Katrineholm, visade på låga halter av PFAS. Om man får i sig ämnena under lång tid kan det påverka hälsan, enligt Livsmedelsverket. Foster, spädbarn och barn är extra känsliga.