Larmet om Kullbergska – för varmt och dålig luft

De medicinska sekreterarna på Kullbergska sjukhuset sitter i ett felbyggt rum som blir kvavt och varmt. Nu har de kopplat in Arbetsmiljöverket för att få till en lösning – helst innan sommaren.

Emil Wiklund, fastighetsförvaltare i Region Sörmland samt Margita Bergman och Marita Andersson, medicinska sekreterare på Kullbergska sjukhuset. De är alla överens om att något behöver göras, frågan är bara vad och när.

Emil Wiklund, fastighetsförvaltare i Region Sörmland samt Margita Bergman och Marita Andersson, medicinska sekreterare på Kullbergska sjukhuset. De är alla överens om att något behöver göras, frågan är bara vad och när.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2023-05-15 17:02

2017 stod de nya lokalerna färdiga på Kullbergska sjukhuset och de medicinska sekreterarna Margita Bergman och Marita Andersson flyttade in. Från början märkte de inget ovanligt med det kanske tolv kvadratmeter stora rummet, men så småningom blev det tydligt att det både var varmt och dålig luftcirkulation där.

– Vi kände det inte i början, det har väl smugit sig på. Men vi blir trötta, varma och får ont i huvudet, berättar Marita Andersson, som också är lokalt skyddsombud.

Rummet har inga fönster som går att öppna, och den skjutdörr som finns leder ut till en receptionsliknande del där man ofta pratar med besökare. Så när de medicinska sekreterarna ger telefonrådgivning med patienter vill de gärna hålla dörren stängd av sekretesskäl.

– Det är självincheckning där nere, men många kommer hit och berättar att de är här eller frågar om de har kommit rätt, så det fyller en funktion.

undefined
"Vi kände det inte i början, det har väl smugit sig på", berättar Marita Andersson, medicinsk sekreterare på Kullbergska sjukhuset och skyddsombud, angående luften och värmen.

Så småningom blev situationen ohållbar och i maj 2022 tog Marita Andersson kontakt med facket. Sedan gjordes en anmälan till Region Sörmland och Maria Nordström, verksamhetschef på vårdplats- och mottagningsenheten. Maritas begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen beskrev att rummet hade bristfällig ventilation som behövde åtgärdas.

– Vi ville visa cheferna att vi menade allvar. Jag skickade det här i maj och sen bollade vi med vår chef och Emil, säger hon.

Emil Wiklund är fastighetsförvaltare i regionen. Han tror att han vet hur det blev som det blev, trots alla inblandades goda intentioner.

– Grunden till problemet var när vi gjorde programarbete och projektering. Då tittade vi på hur många som sitter i rummet och hur länge. Där blev det en miss i kommunikationen, det är inte byggt för att två personer ska sitta här, säger han.

undefined
Rummet de medicinska sekreterarna Margita Bergman och Marita Andersson sitter i är ungefär tolv kvadratmeter stort och saknar fönster. Skjutdörren vill de gärna hålla stängd när de har telefonrådgivning.

Efter Marita Anderssons anmälan gjordes en mindre ombyggnation i början av året för att få in mer luft i rummet.

– Så syre finns det, men värmen kan vi inte få bort med ventilationen, det är för litet och inte anpassat för verksamheten, säger Emil Wiklund.

– Vi har testat fläkt men då blir det dragit istället och det blir inte kallare, säger Marita Andersson.

Den tillfälliga lösning de tittar på just nu är att installera ett separat kylaggregat i taket som kan få ner temperaturen under varma dagar.

Om Marita och Margita fick drömma fritt skulle de byta plats med en väntsal i andra änden av byggnaden, där finns det fönster att öppna. Men enligt fastighetsförvaltaren Emil Wiklund är det inte en gångbar lösning.

– Vi kan inte flytta en nybyggd reception för det drar med sig brandlarm och allt annat, skulle vi flytta det skulle det kosta flera hundra tusen. Ett kylsystem kostar också en peng men det är enklare att göra, säger han.

undefined
Kullbergska sjukhuset har varit i bruk sedan 1916. De medicinska sekreterarnas arbetsrum renoverades senast 2017.

Men än så länge finns inget datum för när kylsystemet skulle kunna vara på plats. Semestrarna börjar närma sig och en beställning kan göras först efter det schemalagda mötet med Arbetsmiljöverket i slutet av maj. Dessutom kommer det rapporter om en annalkande extremsommar, likt den vi hade 2018.

– Nu försöker vi att schemalägga att vi inte är här två dagar i rad. Vi har en korridor vi kan vara i också, så vi försöker att göra det bästa av situationen. Men sen är det sjukdom och sånt och vi går en kort nu också, säger Margita Bergman.

– Och då landar det i att vi måste vara här inne längre än vi vill, lägger Marita Andersson till.

Situationen skulle lätt kunna tolkas som en infekterad konflikt, men alla inblandade är tydliga med att de har bra samtal och förståelse för varandra.

– Kommunikationen har inte varit några problem, egentligen. Ledningen har hållit med oss från början och vill göra något åt det. Men det är ett svårlöst problem och vi förstår att man inte kan lägga hur mycket som helst på det, säger Marita Andersson.

– Vi har bra kommunikation och diskuterar fram och tillbaka. Nu får vi hjälpas åt så gott det går. Det är godkänt att det ska lösas, vi vet bara inte hur än, säger Emil Wiklund.

undefined
Emil Wiklund, fastighetsförvaltare i Region Sörmland samt Margita Bergman och Marita Andersson, medicinska sekreterare på Kullbergska sjukhuset. De är alla överens om att något behöver göras, frågan är bara vad och när.

Marita och Margita är fortfarande hoppfulla, men de är också medvetna om att tiden går.

– Vi hoppas att något blir gjort innan sommaren, i alla fall en tillfällig lösning. Vi är inte så svåra att göra nöjda, säger Marita Andersson.

Hur blir sommaren för er om ingenting händer?

– Sommaren kommer att bli tuff. Dels är vi halva styrkan och då hamnar vi mer här ute, sen om det blir en väldigt varm sommar blir det jättetufft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!