Hösten nalkas och med det blir våra träd kala igen. För att inte dagvattenbrunnarna ska bli igenproppade och svämma över, behöver kommunen ta rätt på löven som snart blåser runt på våra gator och torg. Dessutom vill man minska halkrisken.
Erland Fröjd, ingenjör på service- och teknikförvaltningen, förklarar hur processen går till.
– Inom kort börjar vi sopa på gatorna, gång- och cykelbanorna samt skolgårdarna. Allt har inte börjat trilla ner än, men vi kör kontinuerligt om vi har lediga resurser. Det mesta av löven brukar komma ner efter några kalla nätter, säger han.
Vid sandupptagningen kör man allting till motocrossbanan vid Dammängen. Så är det inte med löven, då man bara är intresserad av gruset.
Löven planeras däremot att läggas på komposten. Efter tre år har man i sådana fall gratis jord som kan användas vid olika arbeten, bland annat till nya gräsmattor. Skräpet som också samlas upp riskerar dock att sätta stopp för det, i alla fall delvis.
– Om det är för mycket skräp bland löven kan vi tvingas köra det till Vikatippen, säger Erland Fröjd.
Lövupptagarna använder sig av en stor lastbil och två traktorer, men även de maskiner som annars fungerar som gräsklippare. Dessutom används lövblåsare, både sådana som går på drivmedel, men också elektriska.
– De som går på el är inte lika effektiva, men de fungerar, säger Erland Fröjd.