2005 genomförde KFAB radonmätningar i alla sina byggnader. Redan då var det flera skolor som visade sig ha för höga värden av radon i sina lokaler.
I Östra skolans bibliotek låg värdet år 2005 på 870 bq/m3, vilket är högt över gränsvärdet på 200bq/m3. I nuläget ligger värdena på 550 bq/m3.
– Det är inte farligt att vistas i lokalen kortare stunder, men det är såklart inget försvar, säger Tobias Lundqvist, lokalförvaltare på KFAB.
Enligt honom har de gradvis testat att ändra ventilationen som från början var närvarostyrd. Den är för tillfället igång sex timmar per dygn, vilket ska ändras till tolv timmar. Om inte värdena går ner så måste eventuellt ett nytt aggregat köpas in, vilket kan kosta ungefär 100 000 kronor.
I Sköldinge skola låg radonvärdena efter den senaste mätningen på 380 bq/m3. Tanken är att man även här ska ändra tiderna på ventilationssystemet. Detta har dock skjutits upp då personal på skolan varit emot det.
– Slöjdpersonalen sa ifrån. Det var nog för att ventilationen låter mycket, säger Tobias Lundqvist.
Hur ska ni lösa det?
– Vi får ta upp det igen och prata med personalen.
Utöver de två skolorna har även äldreboendet Furuliden ett högt värde i ett förråd som används av vaktmästaren. Eftersom utrymmet inte har någon ventilation överhuvudtaget anser Tobias Lundqvist att den bästa lösningen blir att hitta ett annat utrymme som förråd.
Ekbackens sporthotell har förhöjda värden av radon, 270 bq/m3. De kommer i och med ombyggnation att få en helt ny ventilation.
När det gäller fastighetsägare av flerfamiljshus eller kommunala verksamheter kan kommunen kräva att radonmätningar görs.
– De är skyldiga att ha koll och se till att det inte är såhär, säger Peter Svensson på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Enligt Peter Svensson brukar man rekommendera att mätningar görs vart tionde år. Upptäcks för höga halter får man mäta igen efter att åtgärder har genomförts. Kommunen kan dock inte göra så mycket om en fastighetsägare inte åtgärdar problemet.
– Jag antar att om det gick tillräckligt långt så blir det ett föreläggande med vite. Men var behövs pengarna mest, till åtgärder eller till straffavgiften? säger Peter Svensson.
Till skillnad från privatpersoner kan verksamheter som KFAB inte få bidrag för att täcka saneringskostnaderna.
KFAB kommer under vintern att genomföra åtgärderna som krävs på skolorna med för höga värden, men någon ny långmätning hinns inte med förrän nästa år. Under hösten 2015 planerar KFAB för övrigt att gå igenom alla sina fastigheter ännu en gång, eftersom det har gått tio år sedan den förra stora genomgången. Om det är skäligt att det har gått tio år utan att de höga värdena har åtgärdats, kan Tobias Lundqvist inte riktigt svara på.
– Jag vet inte riktigt, vi har i alla fall gjort flera uppföljande mätningar. En anledning till att det dröjt är sättet som tidiga mätningar genomfördes på. 2005 lades vissa mätare i blomkrukor, vilket man i efterhand misstänkte kunde ha påverkat värdena. Då fick man vänta tills nästa period för att göra en ny mätning.
Han vill understryka att man inom KFAB ändå är nöjda med hur de hanterar problemet med radon.
– Bara fyra punktställen som vi inte klarar gränsvärdet på är bra med tanke på all yta vi har hand om.