Skolgång i HVB-hem en dyr affär för kommunen

Under fjolåret ökade antalet barn och unga som placerades i HVB-hem. Deras skolgång i andra kommuner utgör en hög kostnad för bildningsförvaltningen.

Skolgången för HVB-placerade ungdomar är i flera fall mycket kostsam för Katrineholms bildningsförvaltning.

Skolgången för HVB-placerade ungdomar är i flera fall mycket kostsam för Katrineholms bildningsförvaltning.

Foto: Mostphotos

Katrineholm2021-01-27 19:34

Nästan sex miljoner kronor. 

Så mycket fick bildningsförvaltningen i fjol betala för skolundervisning för barn och unga som med stöd av socialtjänstlagen placerats i andra kommuner.

Det är en ökning jämfört med 2019, en minskning jämfört med 2018, men enligt bildningsförvaltningen en alltjämt hög kostnad. 

Placeringar i hemkommunen skulle bli avsevärt billigare, konstaterar bildningsnämndens politiska ordförande John Söderberg (S).

– I vissa enskilda fall finns inget alternativ till att placera den unga i andra kommuner. Men placeringar som görs i hemkommunen har bättre utfall för den enskilda och blir dessutom billigare för kommunen, säger Johan Söderberg.

Enligt bildningsförvaltningen ökade antalet placeringar utanför Katrineholms kommun i fjol jämfört med året innan. Normalt rör det sig årligen om mellan tio och 20 placeringar, vanligtvis på HVB-hem, Hem för vård eller boende.

Där placeras framför allt barn och unga som är i behov av omvårdnad, behandling, stöd eller fostran. Placeringen beslutas av hemkommunens socialförvaltning.

Ibland kan besluten verkställas inom hemkommunenen, men ofta blir det fråga om placeringar på andra håll i landet.

Oavsett var den unga hamnar, följer skolpengen med. Den täcker kostnaden för skolgång så som den skulle sett ut i hemkommunens kommunala skola.

I fall där HVB-hemmet bedriver undervisning i fristående skolform, riskerar dock kommunens kostnad i enskilda fall att bli avsevärt högre. 

Det finns enligt bildningsförvaltningen exempel där månadskostnaden för en elevs skolgång i HVB-hemmet kan ligga på 70 000 kronor.

Totalt uppgick bildningsförvaltningens kostnad för skolplaceringar i andra kommuner 2020 till 5,8 miljoner kronor. Då är skolpengen inräknad.

Bildningsnämnden och dess förvaltning saknar reell möjlighet att påverka merkostnaden som följer med placeringar i HVB-skolor.

– Vi har som huvudman ansvar för att se till att de är godkända som skolor och att undervisningen för barnet eller eleven säkerställs. I övrigt handlar det om en dialog mellan förvaltningen och socialförvaltningen.

Socialtjänsten i Katrineholm har av kommunstyrelsen till uppdrag att minska kostnaderna för externa placeringar över huvud taget. Det gäller även skolplaceringar.

– Jag vet att socialförvaltningen jobbar för att i första hand hitta lösningar i hemkommunen, säger Johan Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!