Kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm har lett polisens utredning av dataintrånget. Hon har nu beslutat att inte väcka åtal mot de fyra tonåringarna i 15–16-årsåldern.
– De har alla erkänt brottet, som i det här fallet uppenbart begåtts i okynne och förhastat – i ungdomlig dumhet, kan man säga, kommenterar Sjöholm.
Pojkarna hackade sig in i lärplattformen Pingpong under nästan en månad innan dataintrånget uppdagades. De kom på så sätt över ett 60-tal elevers person- och betygsuppgifter.
Men enligt utredningen saknade pojkarna uppsåt att skada någon, exempelvis genom att sprida uppgifterna vidare.
– De begick ett brott utan att förstå det. Det som framför allt drev dem var själva nöjet av att se att de kunde komma åt uppgifterna. Hade de spridit dem hade det däremot varit allvarligt. Då hade mitt beslut varit ett annat, säger åklagaren.
Ida de Luna Sjöholm har valt att i stället dela ut en straffvarning, enligt lagen med särskilda bestämmelser för unga lagöverträdare.
En straffvarning är ett mellanting mellan åtalsunderlåtelse och villkorlig dom. En ungdom som straffvarnas blir lagförd i polisens belastningsregister.
Så länge ungdomen inte begår ett nytt brott händer inget annat, och efter tre år avförs varningen ur registret.
– I normalfallet brukar vi delge varningen vid ett möte mellan ungdomen och åklagaren. Det är en del av straffet: att, lite slarvigt uttryckt, få sig en uppläxning.