Skolanställd avstängd efter SD-kommentarer

En kursledare vid SFI anklagas för desinformation i undervisningen och för att ha kallat Sverigedemokraterna ett ”ont” parti. Nu ställs krav på att kursledaren fråntas sina undervisningsuppdrag vid Viadidakt.

En anställd vid Viadidakt är tillfälligt avstängd efter anklagelser om politisk påverkan på vuxenelever.

En anställd vid Viadidakt är tillfälligt avstängd efter anklagelser om politisk påverkan på vuxenelever.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-06-23 20:03

Så har också skett – åtminstone tillfälligt.
– Vi ser allvarligt på det här och håller på att utreda det. Tills vidare jobbar personen inte med den här typen av uppgifter. 
Det säger Anna-Lena Karlsson, rektor för Viadidakts vuxenutbildning. Hon påpekar samtidigt att skolledningen ännu inte hört kursledarens version, samt att anmälan bygger på andrahandsuppgifter. 

Klagomålet gäller en händelse hösten 2019, i samhällsorienteringskursen för nyanlända. Anmälaren Anders Lundström fick omständigheterna återgivna av en elev, som av rädsla för sina studier då inte vågade ifrågasätta kursledarens agerande.
Av hänsyn till eleven har Lundström väntat med anmälan till nu. Han betvivlar inte uppgifterna.
– Eleven berättade för mig samma dag. Han var mycket upprörd, säger Lundström.
Det var vid ett inledande lektionstillfälle som kursledaren ska ha pekat på skillnaderna mellan Socialdemokraterna, den politiska högern och Sverigedemokraterna. Inför elever och tolkar, ska S ha omnämnts som ett ”bra” parti och SD som ett ”ont” parti. 

Det påstås också att eleverna fick höra att de alla kommer att sparkas ur landet om SD kommer till makten.
Kursledaren ska därefter ha bjudit in eleverna till ett externt politiskt informationsmöte. Fullständigt oacceptabelt, tycker Lundström.
– Jag har jobbat som lärare i tio år. Det är hundra procent åt helvete att uttala sig på det här sättet. Att beskriva de politiska partierna på grundval av vad de står för är okej. Men det här är ren propaganda.
Anna-Lena Karlssons ståndpunkt är att undervisande personal ska förhålla sig politiskt neutrala.
– Det här kan vara något vi nu behöver prata om med hela personalgruppen.

Anmälan tar också upp uttalanden som kursledaren ska ha gjort om svensk samhällshistoria. Enligt uppgift fick eleverna lära sig att landet på 1920-talet stod på randen till inbördeskrig. Tack vare den allmänna rösträtten och de första kvinnorna i riksdagen kunde utvecklingen vändas rätt.
Det är en märkligt överdriven historiebeskrivning, tycker Lundström och kräver att Viadidakt kontrollerar att sådan desinformation inte förekommer.
Händelsen förstör utbildarens förtroende, anser han. "Det ger också en snedvriden bild av det svenska samhället inför människor som saknar all kunskap om det.”
Anmälan har även gått till Skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!