På tisdag, den 11 augusti, är det skolstart för eleverna i grundskolan och årskurs ett på gymnasiet. På torsdag, den 13 augusti, är det dags för eleverna i årskurs 2 och 3 att återvända till skolbänken efter en lång tid av distansstudier på grund av corona.
– Det är nästan ett halvår sedan de försvann från oss, konstaterar Mikael Örning, rektor på Katrineholms tekniska college, KTC.
Erik Öberg, rektor på Lindengymnasiet, tycker att det känns väldigt bra att alla elever snart är samlade i skolan igen.
– Det känns skönt att återgå till någon form av normalitet. Distansstudier fungerar i vissa delar men det är inte optimalt för alla. Så det känns bra. Samtidigt måste vi fundera lite på hur vi ska se till att det inte blir allt för stora folksamlingar, säger han
Framför allt handlar det om hur man ska hantera situationen i matsalen.
– Vi behöver se över lunchserveringen så att vi får ett annat flöde där.
Förutsättningar finns dock eftersom restaurangen är stängd för utomstående gäster.
På Duveholmsgymnasiet är målet, enligt rektor Peter Karlsson, att komma tillbaka till en så normal verksamhet som möjligt. Även där har man sett över situationen i matsalen.
– Matsalen är den stora knutpunkten. Där har vi utökat mattiderna, säger han.
Skolan är undantagen från regeringens och Folkhälsomyndighetens regel om folksamlingar om högst 50 personer. Däremot ska man undvika trängsel.
– Vi på Duveholmsgymnasiet har valt att inte ha ett traditionellt upprop i aulan första dagen. Tanken är att eleverna möts utomhus, om vädret tillåter, och sedan blir det upprop klassvis, säger Peter Karlsson.
Häromdagen träffade Mikael Örning lärarkåren igen. Den har inte varit samlad sedan mitten av april. Det blev ett glädjefyllt möte.
– Jag tror att eleverna också har ett jättebehov av att träffa varandra, undervisningsmässigt och relationsmässigt, säger han.
Han tror också att distansundervisningen kan ha satt vissa spår, att det finns ett ökat behov av elever som behöver stöttning och hjälp.
– Jag tror att vi kommer att behöva jobba extra med en del elever, som hade behövt vara i skolan och ha den nära tillgången till en lärare. Vi har även förlängt kurser för vissa elever och vi behöver titta på möjligheter till omprov och andra kompletteringar.