Det säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) i en kommentar till S- och M-majoritetens budget för 2021.
När den presenterades i onsdags, var beskedet till kommunens skolor och förskolor positivt.
Hotet om besparingar på 14 miljoner kronor är undanröjt. I stället ska bildningsnämndens ram förstärkas med 33 miljoner kronor jämfört med i år.
Därmed ges den kompensation för 2,0 procents löneökningar som tidigare var i fara. Utöver det, skjuts tio miljoner kronor till för att täcka den förväntade volymökningen nästa år. Antalet barn och elever beräknas bli närmare 130 fler jämfört med budget 2020.
– Det känns absolut bättre nu än tidigare i år. Sedan ser det fortsatt bekymmersamt ut längre fram, framför allt när det gäller den demografiska utvecklingen i kommunen, säger Johan Söderberg.
Under majoritetens arbete med budgetförslaget, stod skola och förskola först i kön för att slippa besparingar nästa år. Att ramen nu till och med utökas görs möjligt tack vare högre kommunala skatteintäkter än väntat.
– Vissa enheter kommer att märka en ganska tydlig skillnad. På andra kanske det inte märks särskilt mycket alls, säger Söderberg om ramförstärkningen.
Samtidigt som pressen på skolans ekonomi lättar något, ställer majoritetens budgetförslag krav på fortsatta effektiviseringsåtgärder.
Under 2021 uppdras bildningsnämnden att omfördela minst sex miljoner kronor i syfte att öka måluppfyllelsen i grundskolan.
Hur, är ännu inte klart.
– Vi tittar bland annat på möjligheten att omfördela resurser från central förvaltningsnivå till förskola och grundskola, se över utvecklingstjänster och pensionsavgångar som kanske inte måste återbesättas. Förvaltningen har också fått i uppdrag att titta på en förändring av vår socioekonomiska fördelningsmodell. Genom att fördela om i den skulle vi kunna få loss mer pengar till årskurserna 7–9, tror Söderberg.
Utöver ramförstärkningen tillförs nämnden 4,2 miljoner kronor ur integrationsfonden.
– Jag ser det som särskilt positivt att vi kan fortsätta med kompetensutvecklingen inom förskolan, säger Söderberg.
Cirka 40 procent av personalen saknar förskollärarutbildning.
– De gör ett bra jobb, men den allmänna kompetensen behöver höjas. Andelen förskolelärare minskar till följd av att barnen blir fler, och nya förskollärare är svårt att få tag på.