Skolan blir spjutspets med unik utbildning

På dagens öppet hus inför gymnasievalet presenteras den helt nya estetiska utbildningen. Hösten 2016 ska elever från hela landet plugga animation och visualisering i Katrineholm.

Katrineholm2015-10-17 05:00

"Animation och visualisering" är inriktningen på den estetiska spetsutbildning med riksintag som Duveholmsgymnasiet startar hösten 2016.

Så vad handlar den om? Jo, om saker som vi möter dagligen, från det att vi startar vår mobiltelefon på morgonen tills vi ser bilreklamen i teve passera förbi på kvällen. Vi omges hela tiden av två- och tredimensionella bilder i exempelvis tv-spel, marknadsföring, digital information och design.

I Katrineholm ska gymnasieelever få lära sig att skapa dessa bilder. Spetsutbildningen kommer första året att ta in 22 elever som kanske blir framtidens grafiska formgivare och illustratörer. På dagens öppet hus inför gymnasievalet på Duveholmsgymnasiet och Katrineholms Tekniska college kan intresserade elever och föräldrar för första gången få en närmare titt på lokalerna som har börjat anpassas efter den nya utbildningen.

– Det här har varit en resa, säger Lars Halvarsson, lärare, som tillsammans med sina kolleger har format utbildningen.

Duveholmsgymnasiet samarbetar nära med Mälardalens högskola. Samarbetet kommer att visa sig i studiebesök, workshops och stöd under elevernas gymnasiearbeten tredje året.

Intresset är redan nu stort. Lärarna ser att de kan erbjuda en stor bredd i utbildningen, som dessutom lägger fokus på matematik och entreprenörskap.

– Man får en bra grund i animation, och för att få den grunden lär man sig mycket på vägen, säger läraren Mats Andersson.

Att både kunna analysera och producera bild blir en viktig del av utbildningen. Nyhetsvinjetter, tredimensionella bilder av mänskliga organ som kan användas i exempelvis vårdutbildningar samt modeller av nya bilar är bara några exempel på hur kunskap i animation och visualisering kan överföras i praktisk handling.

– Det handlar om att kunna berätta en historia, från att göra det med papper och penna till att göra det med datorteknik, säger Lars Halvarsson.

Och de som lär sig att berätta den historien har goda jobbchanser, enligt Halvarsson. Det faktum att Skolverket har godkänt en spetsutbildning med riksintag innebär att den behövs.

– Vi ligger rätt med utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om