När skolan närmar sig sitt slut fylls avgångselevernas kalendrar med lekar och skoj för hela klassen. Men det händer också saker där alla skolors treor är inblandade.
På Duveholmsgymnasiet och Katrineholms tekniska college, KTC, planeras de större aktiviteterna av studentkommittén som består av ettor, tvåor och treor från båda skolorna. Kommittén är kontaktpersoner för de största och dyraste delarna som studentbal och studentmössa.
– Vi försöker att stötta våra elever på bästa sätt, exempelvis i kontakten med mössleverantören, som är ett vinstdrivande företag, säger David Rytter, rektor på KTC.
Han är medveten om att studenternas kostnader kan bli höga den sista terminen men menar att det inte är skolans ansvar. Han menar att de aktiviteter som sker i samband med studenten planeras av studenterna själva och oftast sker utanför skoltid och utanför skolans lokaler.
Skolans fokus är utbildning och lärande och även om mössan hör till studenten är det enligt David Rytter inget som bidrar till att eleven når målen i läroplanen.
Anne-Maj Kihlstrand är rektor på Duveholmsgymnasiet och hon håller med om skolans fokus och menar att de inte ser det som skolans uppgift att lägga sig i varken köpet av mössor eller vad eleverna gör efter skoltid.
– Vi kan inte förbjuda någonting, det mesta sker ju privat. När det gäller höga kostnader har vi väldigt lite makt att påverka, säger hon.
Undervisningen pågår som vanligt, även de sista dagarna och rektorerna menar att de är noga med att informera eleverna om att studentaktiviteterna inte får störa undervisningen. Något som inte är helt lätt, då allt från utklädningstävlingar till poängjakter faktiskt sker på skolområdet.
– Vi vill inte att de ska minnas fyra rektorer som går runt och gnäller på dem. Även om lärandet är vårt fokus vill vi att de ska kunna se tillbaka på en rolig sista tid, säger David Rytter.
Rektorerna menar att det skolan kan göra är att se till att alla trivs och känner sig trygga på skolområdet och att eleverna fortfarande har studiero.