Skadeinsekten granbarkborre förstörde förra året 520 000 kubikmeter granvirke bara i Sörmland. Trots att den bara är fyra millimeter lång, kan den lilla skalbaggen ta död på stora och i övrigt friska granar, genom att förstöra dess transportsystem för vatten och näring.
Kommunen kommer nu att avverka i sin egen skog för att stoppa spridningen och skydda övrig skog.
– Det kommer att bli en så kallad sök-och-plock-avverkning, där man tar ner de angripna träden men sparar tall och lövträd. Man sparar också döda träd, där 90 olika arter som är naturliga fiender till granbarkborren lever, säger kommunekolog Linda Aldebert.
Avverkningen kommer att ske i tre områden: vid Klubbetorp i Björkvik, i skogen norr om Krämbol, samt mellan Laggarhult och förbifarten, runt Knorranvägen. Genom det sistnämnda området passerar ett stycke av Sörmlandsleden.
Avverkningen kommer att ske under april och maj.
Förutom avverkning, finns andra vägar att bekämpa granbarkborren. Granbarkborrehundar som nosar sig fram till angripna granar är ett sätt. Ett annat är speciella fällor, som tidningen nyligen berättade om. Sådana kommer att placeras ut i de aktuella områdena som komplement till avverkningen.
Det var den extremt varma och torra sommaren 2018 som ledde till stora problem med granbarkborren. Problemen väntas fortsätta även i år.
– De har redan börjat svärma så det ser inte bra ut inför säsongen. De kommer att hinna svärma tre eller fyra gånger i år, säger Linda Aldebert.