Skjutsade barn från match – anklagas för skräckfärd

På väg hem från matchen anklagas ledaren för att ha kört i 200 kilometer i timmen. I baksätet satt tre skräckslagna barn från laget, som senare har vittnat mot sin ledare. "Vi hade kunnat få gå på begravning nu", säger en förälder till tidningen.

Ungdomsledaren körde några barn hem efter en match på annan ort. Han anklagas nu för att ha tävlat med en annan bilist och kommit upp i 200 kilometer i timmen.

Ungdomsledaren körde några barn hem efter en match på annan ort. Han anklagas nu för att ha tävlat med en annan bilist och kommit upp i 200 kilometer i timmen.

Foto: Gorm Kallestad

Katrineholm2024-06-15 06:30

Nyheten i korthet

  • En ungdomsledare från Katrineholm anklagas för att ha kört i 200 km/h med tre barn från sitt lag i bilen.
  • Barnen har vittnat mot sin ledare i polisförhör, men ledaren hävdar att anklagelserna är falska.
  • Klubben berättar att man pausat ledaren, efter anklagelserna.

Det var en helg för ett par veckor sedan. Barnen i katrineholmslaget hade haft match på annan ort. En av ledarna i laget hade erbjudit sig att skjutsa några av barnen, eftersom föräldrarna var upptagna. 

På hemvägen, på en större väg, anklagas ungdomsledaren för att ha kört i 200 kilometer i timmen. I passagerarsätet fram satt en annan person och räknade upp hastigheten: 189... 190 ... – tills hastighetsmätaren stod på 200. I baksätet satt tre skräckslagna barn. Föräldern till ett av barnen har efter händelsen vänt sig till tidningen.

– Vi märkte på vårt barn på kvällen att det var något som inte stämde, berättar föräldern.

Först ville deras barn inte berätta vad som hänt, men sedan sa barnet att det gått väldigt fort på hemvägen. Föräldrarna trodde först att barnet tagit fel. De tänkte "ingen kör så fort med barn i bilen". 

Ledaren har varit med på idrottsaktiviteter, senast nu i helgen, trots att tre barn i klubben vittnat mot honom i polisförhör. 

– Det är väldigt obehagligt. De ska träna och vittna mot sin ledare samtidigt, säger föräldern. 

Det förekommer även uppgifter om att en förälder i en annan bil körde lika fort, och "tävlade" mot ungdomsledaren. 

En förälder, vars barn inte var med den aktuella dagen, men som tidigare åkt med ledaren och föräldern som anklagas för att ha kört lika fort, säger till tidningen: 

– Det är helt ansvarslöst. Det har hänt vid flera tillfällen. Mitt barn får inte åka i deras bilar mer. Då får mitt barn stå över de matcherna om det enda alternativet är att åka med någon av dem. 

undefined
Ungdomsledaren anklagas för att ha kört alldeles för fort med flera barn i bilen, på väg hem från matchen. "Om uppgifterna stämmer", säger polisen, "är det otroligt oansvarigt".

Tidningen har varit i kontakt med idrottsledaren. Han säger att han inte kört i 200. 

– Jag vet inte så mycket om det. Det gick inte i 200. Det var bara en omkörning på 110-väg, men jag vet inte hastigheten. Jag vill inte påstå att det gick för fort, säger han. 

Han säger också att han alltid undviker att köra för fort och att barnen i bilen inte var rädda. 

– Jag vet inte så mycket om situationen. Det är jättekonstigt, säger ledaren, som uppger att han inte vet varifrån anklagelserna kommer. 

Tidningen har också kontaktat ansvariga i klubben. 

– Vi har rutiner för hur vi hanterar incidenter generellt och dem har vi följt. Utan att gå in för mycket på det här specifika ärendet har vi i dagsläget pausat ledaren, tills vi fattar vidare beslut, säger ansvarig i klubben. 

Men ändå dök personen upp på en aktivitet i helgen? 

– Ja. Vi hanterade det efter bästa förmåga. Det hade skett en kommunikationsmiss, men vi tog tag i det där och då.

Föräldrar tycker att det tog lång tid för er att agera? 

– Jag tycker själv inte att det tog särskilt lång tid. Från kännedom till beslut tog det en helg. Jag tror inte att föräldrarna har kännedom om exakt hur gången har varit. Vi vill hantera det så försiktigt som möjligt. 

Vid vilken typ av händelse går gränsen, där ni agerar blixtsnabbt? 

– Om vi får kännedom om ett ärende där man behöver agera direkt, då ringer vi 112. Det här fick vi reda på efter att det hade inträffat. 

Riksidrottsförbundet och andra har riktlinjer kring trafiksäkerhet. Har ni det? 

– Vi ställer oss bakom de riktlinjer som RF tagit fram. Nu har vi tryckt lite extra på dem och vi har pratat, utifrån det här, om att det kanske behövs mer specifika riktlinjer just för oss.

Förstår du att det är obehagligt för barnen, som vittnat mot sin ledare, när ledaren dyker upp?

– Jag förstår att det i alla lägen finns en beroendeställning mellan ledare och barn. Uppstår det situationer där ledare gör något kan det absolut vara obehagligt för barnen.

Ledaren har polisanmälts och polisens trafikavdelning i Nyköping utreder händelsen.

– Kör man på det sätt som påstås här, då måste det kunna anses vara vårdslöshet i trafik, säger Carl-Jan Ekberg, vid polisens trafikavdelning i Nyköping.

Om uppgifterna stämmer, fortsätter han, är det otroligt oansvarigt. 

– Kör man 200 kilometer i timmen och något händer, då vill jag inte ens tänka på följderna. Man överlever inte i den hastigheten, krockvåldet är så stort. Men jag kan inte gå in i det enskilda ärendet och säga att "så här är det". Det måste prövas i domstol.

Flera föräldrar är upprörda över både fortkörningen och det man uppfattar som idrottsklubbens långsamma agerande.

– Vi hade kunnat få gå på begravning nu, säger föräldern till ett av barnen som satt i bilen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!