– Härmed är det dags att förklara Katrineholms skejtpark invigd, utropade artisten Lisa Miskovsky och Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande, i enad kör.
Skejtare från Katrineholms skejtförening rullade ner i det välvda betonglandskapet och mötte folkets jubel.
Skejtparken har redan haft många nyfikna besökare. Men det tusentalet människor som dök upp till invigningen skvallrade om den definitiva succén för parken. Läktarna var fyllda med solglasögonklädda besökare från Sveriges alla hörn och i alla åldrar.
Ian Toth och Felix Mayer från Katrineholm valde invigningskvällen för ett första besök i skejtparken.
– Det är verkligen en stor anläggning. De har lagt mycket krut på skejtparken och det syns. Den är stor, cool och häftig, sade Felix Mayer som hade med sig en longboard bräda.
– Det är något för stora hjul på den här. Nästa gång tar jag med mig en Penny board. En mindre bräda som Ian har.
Innan kvällen fortsatte med uppträdanden av One two die for och Ahead tog grammisvinnaren Lisa Miskovsky plats på scen.
– Jag är otroligt stolt att vara här. Det känns fantastiskt att få inviga något för framtiden och för ungdomen, sade hon.
Också Cecilia Björk (S), ordförande i kultur- och turismnämnden var sprudlande glad inför invigningen.
– Det här var ett vallöfte. Nu innan nästa val är skejtparken invigd, sade Cecilia Björk och fortsatte:
– Jag är så otroligt glad. Det här gör gott för folkhälsan och är drogfritt. Det gör så att ungdomarna inte bara sitter inomhus. För mig innebär skejtande en frihetskänsla.
Göran Dahlström (S) menade att en ny ungdomskultur kommer att växa fram i Katrineholm. Han såg också vikten av att locka fler tjejer till skejtparken.
– Vår uppmaning till skejtklubben är att få hit fler tjejer.
Skulle besökarna behöva en paus från skejtandet och uppträdandena på scen fanns fotoutställningen "Hangup" att beskåda på ungdomskulturhuset Perrongen.
På bilderna syntes tiderna innan Skejtparken. Då var det gator, trottoarer och egensnickrade ramper som fanns att tillgå. Till och med en renskrubbad gammal lokal där ett 400 kvadratmeter stort plywoodparadis byggdes upp tillhör nu historien.
"Redan 1980 gjordes ritningar och skrevs brev till kommunen. Nu, 34 år senare står betongparken äntligen klar - det var fan på tiden", har Martin B Nagy skrivit i fotoutställningens förord.